Keto dijeta

Foto: Cegoh/Pixabay.com

Ketogena ili keto dijeta ograničava unos ugljenih hidrata a za plan ishrane predlaže hranu bogatu proteinima i mastima. Iako se ketogena dijeta (ishrana) ponekad koristi za lečenje epilepsije kod dece, ljudi je mnogo češće koriste za mršavljenje.

Keto dijeta menja metabolizam vašeg tela i može biti efikasna za mršavljenje, ona takođe može da smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ako konsmirate mononezasićene i polinezasićene masti, a ne zasićene i trans masti.

Da biste razumeli kako ketogena dijeta funkcioniše , potrebno je da shvatite ulogu koju ugljenih hidrati igraju u vašem metabolizmu. Vaš digestivni trakt razlaže ugljene hidrate u šećere, koji se zatim pretvaraju u glukozu. Glukoza je prioritetan izvor goriva za vaše telo jer se lako koristi za energiju. Keto dijete ograničavaju unos ugljenih hidrata, što dovodi do toga da nivo glukoze u krvi ostaje dovoljno nizak da vaše telo ne može da koristi glukozu kao jedini izvor energije.

Termin “ketogena dijeta” je rezultat činjenice da ograničavanje unosa ugljenih hidrata izaziva povećan nivo ketona u krvi. Kada nemate dovoljno glukoze za zadovoljenje svih energetskih potreba vašeg tela, vaše telo pretvara masti iz sala u ketone. Vaše telo može da koristi ketone kao izvor energije, pa se ograničavanjem ugljenih hidrata izaziva da mu glavni izvor energije bude iz rezervi sala koje imate ispod kože i oko unutrašnjih organa.Kako ovo salo trošite za energiju njegova količina se smanjuje,vi mršavite i sve ste lakši.

Ketogena-keto dijeta – iskustva

Mnoge naučne studije su urađene da se testira efikasnost ketogenih ili dijeta sa malo-ugljenih hidrata.  Oni na ketogenim dijetama sa niskim unosom ugljenih hidrata izgubili su veću težinu u prvih šest meseci, ali posle godinu dana, gubitak težine u obe grupe je bio isti. Iskustva iz drugih studija su slična a u poredjenju sa niskokalorijskim dijetama gde se drastično smanjuje unos hrane ova dijeta je superiorna kad je u pitanju skidanje sala.Uz pomoć ketoze nije problem skinuti ni 30 kilograma.

Još jedna prednost ketogene dijete je to što ograničava količinu ugljenih hidrata koje unosite, pa možete jesti ukupno manje kalorija. Hrana bogata proteinima daje sitost pa pomaže da se smanji bezumno grickanje između obroka. Keto dijeta je generalno sigurna, ali trebalo bi da razgovarate sa  lekarom pre početka da bi se utvrdilo da nemate nikakve zdravstvene probleme koji mogu da se pogoršaju ovom dijetom.

Ketogena dijeta – jelovnik

Ketogena dijeta zahteva što manji unos ugljenih hidrata, a postoji veliki broj namirnica koje imaju malo ili nimalo sadržaja ugljenih hidrata.Ove vrste namirnica se smatraju “sigurnom” hranom za keto dijetu. Meso kao što su govedina, teletina, piletina, svinjetina, slanina, šunka i uopšte svo meso i proizvodi od njega su prihvatljivi, kao i bilo koja vrsta ribe, uključujući i tunjevinu, losos i skušu.

Pored toga, mlečni proizvodi i jaja su dozvoljeni. Ulja, uključujući maslinovo ulje i ulje semena lana su takođe poželjna na dijeti. Začini i proizvodi poput senfa, soli, bibera, soja sosa, aleve paprike mogu se koristi. Ove namirnice možete konsumirati u neograničenim kličinama najbolje u 5 ili 6 malih obroka.Takođe ih možete pripremati i kombinovati na bilo koji način sa namirnicama navedenim ispod.

Postoji veliki broj namirnica koje imaju minimalni sadržaj ugljenih hidrata, koje se mogu koristiti u ishrani na ketogenoj dijeti. Ove vrste hrane treba da se konsumiraju u ograničenim količinama i uglavnom se sastoje od povrća. Namirnice kao što su brokoli, spanać, kupus, špargle, pečurke, masline, i boranija, paprike, karfiol, luk, laneno seme i orasi.

Hleb je tokom dijete strogo zabranjen!

Postoji nekoliko dijeta koje se zasnivaju na ketozi a koje su svetski poznate…Atkinsova dijeta,Dukanova dijeta,Mesna dijeta,Proteinska dijeta…

Izvor: dijetaplus

Ostavite komentar

Oznake