Ove namirnice uklanjaju višak masnoća

Foto: Sadjack/Pixabay.com

Pravo je vreme da smanjite unos masti i dovedete u red telesnu težinu, i to bez maltretiranja i odricanja.

Meso pripremljeno na roštilju obično se, uostalom, povezuje s prolećem i letom. Kada meso pečete na roštilju, masnoća iscuri i baca se, umesto da završi u naslagama na vašim bokovima. Dobra je ideja obratiti i pažnju na sosove – umesto masne pavlake može da posluži i surutka, koju ćete dodati na kraju (tada više ne treba kuvati sos, pošto bi mogle da se naprave grudvice). Uz meso većina rado jede krompir u ovom ili onom obliku, ali nije loša ideja umesto krompira uzeti grašak, sočivo ili pasulj – mahunarke će vezati masti iz hrane i izbaciti ih iz organizma.

Višak masti u svom organizmu možete razgraditi određenim začinima. Đumbir, cimet, beli luk, korijander i kajenski biber blago podižu temperaturu organizma i tako za 25% ubrzavaju razgradnju masti. Za optimalan efekat trebalo bi dva obroka dnevno začiniti sa po pola kašičice jednog od navedenih začina.

Laneno seme je takođe veoma korisno – podstiče metabolizam jetre i ubrzava pretvaranje masti u energiju. Stručnjaci predlažu da svakog jutra umešate jednu do dve kašike lanenog semena u jogurt i sačekate pet minuta da nabubri. Samo, obratite pažnju: ima onih koji ne podnose dobro laneno seme, jer im napravi probleme sa stolicom, i to prilično bolne probleme. Ako i vama smeta ovo inače veoma korisno seme, odaberite neki drugi način da brže razgradite višak masnoća.

Postoje tri čaja koja mogu da spreče masti da vam se talože u organizmu. Jedan je oolong čaj, čiji aktivni sastojci blokiraju enzime gušterače, zadužene za razgradnju masti, pa se masnoće nesvarene izbacuju iz organizma. Drugi je pu-erh čaj, koji uz pomoć vitamina C brzo pretvara masti u energiju i stimuliše hormone rasta koji uništavaju masti. Treći je zeleni čaj, čiji sastojci ubrzavaju razmenu materija i sagorevanje masti, ne dopuštajući im da se ugrade u ćelije organizma. Odaberite neki od navedenih čajeva i pijte tri šolje dnevno radi optimalnog efekta.

Ostavite komentar