Alarmantno: Nova smrtonosna superbakterija preti svetu – Amerikanci u panici

Superbakterija, koja je pogodila ljude u američkim saveznim državama Njujork, Ilinois i Nju Džerzi, nova je smrtonosna bolest. Izaziva opasne gljivične infekcije, od kojih umre svaki treći pacijent.

Imuna je čak i na bolničke dezinfekcijske materije, veoma otporna i opasno prilagodljiva. Najranjiviji su hronični bolnički pacijenti i stare osobe. Zdravstvene vlasti Sjedinjenih Američkih Država su u panici.

„Candida auris fungus“, kako joj je medicinski naziv, produkt je mutacije nekoliko opasnih bakterija. A one su izazvane globalnim zagrevanjem.

Vrhunski istraživači nekoliko zdravstvenih ustanova SAD detaljno su ispitali najnoviju bakteriju i ustanovili da je upravo fenomen otopljavanja bio ključan u stvaranju opasnog smrtonosnog oboljenja koje se sve više širi.

U medicinskom žurnalu „mBio“ naveli su i da je „ovo tek početak mutacija gljivičnih infekcija koje se adaptiraju na više temperature i u tom procesu postaju neuporedivo smrtonosnije“.

Prvi slučaj oboljenja od ove vrste bolesti registrovan je u Japanu 2009. godine. Od tada se proširio po planeti i u procesu je stalne mutacije. Simptomi se vrlo teško otkrivaju, a efikasnog leka nema, prenose mediji.

Superbakterija napada krv i izaziva trovanje, što dovodi do smrtonosnog ishoda pacijenata čiji je imunitet već narušen. Na udaru je i zdravstveno osoblje, posebno ono koje brine o starim i nepokretnim osobama.

Lekari savetuju redovno pranje ruku, vakcinisanje i kontrolne preglede.

– Izbegavajte osobe zaražene candidom auris fungis – istkli su u brošurama koje se dele po američkim bolnicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.