U trendu

Bez ovoga – svaka vežba gubi smisao!

U okviru fitnesa postoje vežbe koje svako može praktikovati na svoj način, a tu su i vežbe istezanja i aerobik.

Istezanje može biti važan deo programa određenih vežbi, naročito posle vežbanja. Opšte pravilo je da se istezanje radi nakon vežbi. Istraživanje je pokazalo da istezanje pre vežbanja ili neke druge fizičke aktivnosti umanjuje sportske performanse, dok nakon vežbanja pomaže optimizaciji svih pokreta tokom vežbanja. Čak i osobe koje ne vežbaju redovno mogu održati fleksibilnost istezanjem nakon kratkotrajnog zagrevanja.

Savetuje se da istezanje bude lagano i bez napora. Tokom istezanja, disanje treba da bude normalno, bez zadržavanja daha. Jedno istezanje treba da traje oko 30 sekundi sa osećajem napetosti. Ako se tokom vežbanja pojavi bol, znači da smo preterali. Aerobik vežbe pomažu očuvanju zdravlja, jačanju srca, a pored toga pomažu u održavanju ili smanjenju telesne težine i poboljšanju raspoloženja. Savetuje se oko 150 minuta umerenog ili 75 minuta energičnog vežbanja nedeljno.

Aerobik vežbe ne moraju da se rade po nekom strogo utvrđenom propisu. Sve više ljudi aerobik vežbe radi tokom šetnje u kratkim intervalima, najčešće od 60 do 90 sekundi. Sve što je potrebno jeste udobna odeća i obuća kao i volja. Hodanje sa usputnim aerobik vežbama dobar je početak za svakoga ko želi da fizičku aktivnost uvede u svakodnevni život. Još bolje je ako to postane svakodnevna rutina osobe koja želi nešto bolje za svoje zdravlje.

Takođe, ne mora samo hodanje da bude izbor. Tu je i biciklizam, trčanje i plivanje koji se takođe računaju kao aerobik vežbe ili treninzi. Aktivnosti poput plesa i preskakanje konopca imaju isti efekat kao aerobik vežbe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar