U trendu

Budite zdravi, vitki i puni samopouzdanja!

Jedna od najboljih stvari koje se mogu uraditi za lično zdravlje jeste fitnes. Fizička aktivnost u koju spada i fitnes na osnovu mnogih istraživanja smanjuje rizik od hroničnih bolesti, poboljšava ravnotežu i kordinaciju tela, pomaže u gubitku kilograma i povećava samopouzdanje. Fitnes se preporučuje svima bez obzira na starost, pol ili fizičku sposobnost.

Velika prednost fitnesa je u tome što svako može da vežba koliko mu zdravstvene mogućnosti dozvoljavaju Vežbanje se može prilagoditi i stvarnim mogućnostima što se tiče vremenskog rasporeda svakog pojedinca. Svaka osoba fitnes može raditi u prostoru koji mu je na raspolaganju, a nisu potrebne neke „specijalne sale“ ni posebni skupi rekviziti.

Striktno određeno vreme vežbanja ili period u toku dana za fitnes ne postoji, ali se za najbolje rezultate preporučuje:

  • najmanje 150 minuta umerenog ili
  • 75 minuta energičnog vežbanja nedeljno
  • vežbe snage mišića najmanje dva puta nedeljno

Redovno vežbanje pomaže u kontroli telesne težine, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, a jača kosti i mišiće. Osobama sa određenim zdravstvenim problemima ili ograničenjima preporučuje se pre odluke o fitnesu savetovanja sa lekarom kako bi se intenzitet i dužina vežbanja prilagodili zdralju.

Prednost fitnesa je u tome što svako može razviti svoj program vežbi shodno cilju koji želi da postigne. Kasnije po postizanju cilja svaka osoba može zadržati ustaljeni program vežbi.

Odluka o tome da počnete sa vežbama može biti veoma važna jer mnoge osobe zavole fitnes zbog pozitivnih rezultata pa im ovaj vid fizičke aktivnosti ostane zdrava navika za ceo život.

Program vežbi

Fitnes podrazmeva sledeće programe vežbi:

  • istezanje
  • fleksibilnost
  • aerobik vežbe
  • vežbe snage mišeća

Pravilna ishrana

Pored navedenih programa veoma važna stvar za sve osobe koje praktikuju fitnes jeste i pravilna ishrana. Bilo koji program vežbi da se koristi – mnogo lakše i bolje se radi uz adekvatnu pravilnu ishranu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)