Da ne poverujete: samo jedan minut trčanja sasvim je dovoljan

Istraživačke studija pokazuju da kratke i intenzivne fizičke aktivnosti smanjuju rizik od gubitka kostiju. Samo minut ili dva trčanja mogli bi ojačati vaše kosti.

Britanski naučnici otkrili su da žene koje se bave „kratkim fizičkim aktivnostima“ sa visokim intenzitetom, imaju veću težinu kostiju za 4% od manje aktivnih vršnjakinja.

„Još ne znamo da li je bolje akumulirati malu količinu vežbi tokom čitavog dana ili odjednom, kao i da li su nešto duže vežbe koje traju jedan ili dva dana nedeljno jednako dobre kao jedan-dva minuta dnevno“, izjavila je autor studije Viktorija Stiles, viši predavač za sport i zdravstvene nauke na Univerzitetu u Ekseteru.

Ono što su istraživači zaključili jeste da postoji jasna veza između intenzivnog kratkotrajnog vežbanja i boljeg zdravlja kostiju kod žena.

Istraživači su upoređivali podatke više od 2.500 žena. Žene su imale monitore tokom jedne sedmice kako bi se pratio nivo aktivnosti i podvrgavale su se ultrazvučnompregledu kostiju pete da bi se procenilo zdravlje kostiju.

Tokom istraživanja analizirano je da li su kratke aktivnosti visokog intenziteta korisnije za zdravlje kostiju nego aktivnosti u dužem i kontinuiranom periodu. Pri tom su ignorisane uobičajene kratke aktivnosti tokom dana.

Žene koje su intenzivno vežbale više od dva minuta svakog dana imale su za 6 procenata bolje zdravlje kostiju. Za mlađe žene to je bio ekvivalent srednjem trčanju. Za žene u postmenopauzi, značilo je spore joga vežbe.

S obzirom na to da se nalazi zasnivaju na određenoj grupi žena u određenom trenutku, nejasno je da li je intenzivna fizička aktivnost poboljšala zdravlje kostiju kod žena ili žene sa jačim kostima imaju tendenciju da više vežbaju.

Bez obzira na sve, bar jedan do dva minuta dnevno intenzivnog vežbanja ili trčanja dobro je za zdravlje kostiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.