U trendu

Hodanjem do kondicije

Ukoliko ne spadate u grupu onih muškaraca kojima je odlazak u teretanu „sve i svja“, potrebno je da odaberete neki alternativniji način koji će vam omogućiti da ostanete u kondiciji. Ne bi bilo loše da se opredelite za hodanje. Zašto? Jednostavno, hodanje je najprirodnija a ujedno i najjeftinija fizička aktivnost koja će vam pomoći da ostanete u dobroj formi.

Dobro, čemu služi hodanje? Hodanjem pokrećemo sve mišiće, čak i mišiće ruku. Zbog toga je hodanje savršena vežba za celokupan kardiovaskularni sistem. Pored toga, hodanje je dobro i za jačanje i oblikovanje mišića nogu i zadnjice, ali i stomačnih mišića. Kome je namenjeno hodanje? Svakome! Potrebno je samo da odredite najidealniji tempo za sebe. Tempo od kojeg ostajete bez vazduha svakako nije pravo rešenje. Umesto toga, treba hodati onim tempom koji će vam omogućiti da nesmetano razgovarate s osobom koja je odlučila da hoda zajedno s vama. Važno je samo da prilikom hodanja održavate pravilan položaj tela. Najpravilniji položaj za hodanje jeste prirodan položaj našeg tela, pod uslovom da su vam ruke potpuno slobodne i da u svakom trenutku prate pokrete tela.

Zatim treba odabrati mesto za hodanje. Najbolje je da to bude otvoren prostor (u parku, pored reke i u šumi, ili po planinskim stazama i pašnjacima). Onima koji pate od polenske alergije preporučuje se hodanje po beskrajnoj traci u teretani.

Kad je reč o odgovarajućoj obući, patike se nameću kao idealno rešenje. Bilo bi dobro da imaju anatomski uložak. Idealno bi bilo da hodate 20 do 30 minuta dnevno, ali je sasvim dovoljno i ako hodate po pola sata dva-tri puta u toku jedne nedelje. Hodanjem ne samo da možete da popravite svoju kondiciju već tokom samo 20 minuta hodanja različitim tempom možete da sagorite i do 300 kalorija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.