Kancelarijski fitnes

Bez obzira na to da li volite svoj kancelarijski posao, jedno morate priznati: višesatno sedenje ispred računara ili u kancelariji uopšte zamara i čini vaše telo ekstremno neaktivnim. Osim ako u svojoj aktn-tašni nemate sprinterske patike koje obuvate kad god se džogirajući vraćate sa posla, potrebna vam je rekreacija koja će učiniti da svoje dnevne obaveze savladate lakše i uspešnije.

Na prvom mestu, ugrožen vam je vrat. Dovoljno je da svakoga dana po nekoliko puta uradite određene vežbe, pa da komplikacije sa vratnim mišićima budu otklonjene. Sedite uspravno na rub stolice, stopala neka vam budu na podu, a ruke na butinama. Dišite kroz nos. To i japiji rade.

Probajte da uradite i nekoliko rotacija ramenima kako biste se razmrdali. Udahnite i podignite ramena ka ušima. Onda izdahnite i spustite ih nazad tako da napravite polukrug. Obratite pažnju i na lopatice. Ispružite ruke tako da vam dlanovi budu okrenuti ka spolja. Udahnite i vratite ruke natrag tako da laktove što više približite lopaticama. Rotacija glave takođe može biti od velike pomoći. Dok izdišete, okrenite glavu udesno. Ostanite u tom položaju petnaestak sekundi i dišite pravilno. Ponovite to okrećući glavu ulevo.

Još jedna stvar koja će vam koristiti jeste savijanje vrata. Princip je jednostavan: levom rukom uhvatite puls desne ruke, ali iza leđa. Izdahnite, savijte glavu ulevo i vucite desnu ruku ka levoj strani. Ostanite u tom položaju 20 sekundi. Vratite se u početni položaj i ponovite to sa drugom rukom i glavom okrenutom udesno.

Ukoliko vas brine kako će vaše kolege iz kancelarije reagovati na vaše vežbe, neka vam to ne predstavlja problem. Znajte da i njima leđa pucaju od posla. Uostalom, ne bi bilo loše kada biste im predložili da vam se pridruže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.