U trendu

Kinesio trake za sportiste

Bilo ih je teško ne primetiti na nedavno završenim Olimpijskim igrama. U pitanju su trake svetlih boja koje su krasile ruke, noge i leđa mnogih vrhunskih sportista (naročito tenisera). To su tzv. kinesio trake (Kinesiology tape, Kinesio tape, kinezi trake ili kinezio trake), a mnogi sportisti veruju da pružaju određene zdravstvene prednosti. Izumeo ih je japanski kiropraktičar Kenzo Kase sedamdesetih godina prošlog veka.
Smatra se da ove trake mogu ublažiti bol, smanjiti upalu, opustiti mišiće, poboljšati performanse, pomoći u rehabilitaciji i biti potpora mišićima za vreme sportskih događaja.
Nedostatak dokaza
Ne postoji dovoljno ubedljivih naučnih ili medicinskih dokaza za efikasnost ovih traka. Na osnovu revizije 10 naučnih radova u vezi sa kinesio trakama, zaključeno je:

  • Nema klinički značajnih rezultata koji podržavaju upotrebu traka za ublažavanje bolova.
  • Bilo je dosta neslaganja u pogledu rezultata u vezi sa pokretima.
  • Trake su imale neke značajne efekte na mišićne aktivnosti, ali nije bilo jasno da li su ove promene bile štetne ili korisne.
  • Sedam od deset radova je pokazalo da trake pružaju određene koristi koje se odnose na snagu.

Istraživanje zaključuje da nema dovoljno kvalitetnih dokaza koji bi podržali upotrebu kinesio traka umesto ostalih elestičnih traka koje se koriste za regulisanje i sprečavanje sportskih povreda.
Eksperti su skeptični
"Kada vežbamo, mišići koji se nalaze duboko ispod kože deo su proizvodnog procesa energije kao i mišići koji se nalaze na površini kože", kaže Džon Brever, direktor odseka za nauku o sportu i vežbanju na Univerzitetu Bedfordšajer u Velikoj Britaniji. "I dalje mi je teško da shvatim kako traka koja se stavlja na površinu kože može imati ikakav stvaran uticaj na performanse, osim potencijalno psiholoških efekata", kaže on.
Filip Njuton, fizioterapeut i direktor rehabilitacione klinike za sportske povrede, slaže se da kinesio trake imaju značajan placebo efekat koji nije u potpunosti jasan. "Verujem da deo genijalnog komercijalnog uspeha ovih traka leži u tome što se one proizvode u veoma vidljivim bojama, što je u suprotnosti sa bojama koje se koriste prilikom pravljenja tradicionalnih tipova traka ili zavoja", kaže on.
Mišljenje fizioterapeuta
Gevin Dagliš, fizioterapeut iz Velike Britanije, smatra da su ove trake veoma efikasne. "Ustanovio sam da ove trake, ne odmah, ali tokom narednih 24 do 48 sati, daju prilično dobre rezultate kod smanjenja bolova. Pored toga, ove trake nisu namenjene samo sportistima. Prilično efikasno su delovale kod 45-godišnjeg građevinskog radnika koji je imao problema sa krstima", kaže Dagliš.
"Kinesio trake su dizajnirane tako da deluju po konturama kože, što omogućava slobodan protok limfne tečnosti i smanjuje trenje između tkiva u koži. To takođe pomaže prilikom kretanja krvi i mlečne kiseline, što smanjuje tenziju određenih mišića", kaže on.
Na pitanje kako sportisti osećaju ove trake, Dagliš kaže da su one veoma udobne. "Trake su toliko elastične da se kreću zajedno sa vama. Za razliku od tradicionalnih traka, osećaj je drugačiji, jer kinesio trake pružaju prirodno kretanje bez stalnog osećaja da vas nešto vuče na određeni način", kaže on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.