U trendu

Ključne su tri stvari: Radite ovo i gubitak kilograma je zagarantovan

Ako ste ikada držali više od jedne dijete, verovatno ste primetili da one imaju neke sličnosti. Naime, jedna nedavno istraživanje Univerziteta Stenford otkrila je da ljudi mršave bez obzira na plan ishrane ako se jedu niskomasnu i niskokaloričnu hranu, piše NBC News.

Istraživači su nakon dobijenih rezultata želeli da otkriju sličnost ovih dijeta i ustanovili da uz pridržavanje sledeća tri pravila sigurno možete smršati.

1. Jedite više povrća

Osim što je raznovrstan unos povrća dobar za zdravlje, dobar je i za mršavljenje. Ono vas čini sitim uz malo kalorija, a sadrži dosta hranljivih materija potrebnih za borbu protiv bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neke vrste rakova.

Ono što je važno je da vam ishrana bude što raznovrsnija i da izbegavate što manje namirnica. Pronalazite nove načine za njihovu pripremu i uživajte u ukusnoj hrani dok u isto vreme gubite kilograme. Povrće ćete najlakše dodati ishrani ako ga kombinujete s onim što već volite, na primer s integralnom testeninom, piletinom ili ribom. Samo se za početak potrudite da svoj omiljeni obrok obogatite pa ćete kasnije moći i bez ranije omiljenih jela i znaćete barem povremeno da uživate u jelima od samog povrća.

2. Unosite manje šećera

Prema rezultatima jednog istraživanja, naša biologija je kriva što volimo slatkiše. Hrana sa šećerom je ukusnija pa proizvođači hrane ubacuju šećer u sve što mogu zbog čega preterujemo s njegovim unosom čak i kada toga nismo ni svesni. U proseku unesemo čak 19 kašičica šećera dnevno, a preporučeno je šest za žene i devet kašičica za muškarce.

Mnogi veruju da tokom niskomasne dijete mogu jesti niskomasne kolače, ali su i oni puni šećera. Istina je da treba da se okrenute namirnicama koje su zdrave i imaju malu nivo masti, a to su povrće, voće, integralne žitarice. Pokušavajte, što je više moguće, da izbegavate jela s dodatkom šećera i čitate deklaracije kako biste znali šta jedete.

3. Jedite neobrađene namirnice

Jedite cele namirnice i izbegavajte višestruko prerađenu hranu. Ove se namirnice povezuju s debljanjem verovatno zato što mnoge od njih (čips, sladoled, zamrznuta pica, kolači) nemaju toliko vlakana koliko imaju neprerađene namirnice, uključujući povrće. Vlakna nam pomažu da se osećamo sitije pa jedemo manje zbog čega je mršavljenje prirodni rezultat.

Jedno istraživanje novijeg datuma ustanovilo je da se lakše prejedemo od prerađene hrane. Naime, istraživači su ustanovili da unesemo čak 500 kalorija više tokom dana ako jedemo prerađenu hranu. Učenici istraživanja koji su to praktikovali, gojili su se jedan kilogram za kratko vreme trajanja studije, dok su oni koji su jeli neprerađene namirnice smršali jedan kilogram za to vreme, prenosi Index.

U neprerađene namirnice spadaju voće, povrće, orašasti plodovi, semenke, itegralne žitarice, jaja, morska hrana, piletina i druge. Mišljenja o tome šta od ove hrane treba da vam bude prioritet se razlikuju, a vi treba da izaberete pristup koji vam najviše odgovara i koji će vam biti najlakši za pridržavanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar