Laki džoging

Ako se dosad niste bavili nekom fizičkom aktivnošću, a želite, najbolje će biti da se opredelite za laki džoging. Nije reč o klasičnom trčanju već o smeni trčanja i hodanja. Pošto nije mnogo naporan, primeren je svima, a steći ćete ne samo kondiciju nego i samopouzdanje. Osnovno pravilo je da iz dana u dan trčite sve više minuta a da skraćujete vreme hodanja.
Da biste uspeli da izdržite čak i ovu relativno laku fizičku aktivnost, najpre treba da zagrejete svoje mišiće. Počnite umerenim hodom jer ćete na taj način postepeno ubrzati srčani ritam, poboljšati krvotok i snabdeti mišiće dovoljnom količinom kiseonika.
Obavezno vodite računa o svom držanju. Dok trčite, držite glavu uspravno, sa podignutim čelom, i ne gledajte u nožne prste. Grudni koš nagnite malo napred, a ruke držite blizu tela i mašite u ritmu trčanja kako biste što više podstakli noge. Trudite se da vam šake budu opuštene. Ne bi bilo loše kada biste proveravali otkucaje pulsa tokom hodanja i disali što ravnomernije. Za razliku od pulsa, disanje morate kontrolisati; udišite duboko prilikom prvih koraka, pazite da ne dižete kolena previsoko i ne grabite predugačkim koracima. Takođe, izbegavajte skokove. Obavezno prvo podignite petu, a zatim prste.
Dok se krećete i vežbate, svako pola sata uzimajte po nekoliko decilitara tečnosti. Ukoliko vežbate po danu, nemojte to raditi odmah nakon obroka – pričekajte nekoliko sati. Međutim, ukoliko spadate u osobe koje su ujutru pune energije, iskoristite to i pođite na laki džoging pre doručka. Pre toga obavezno popijte barem čašu vode kako biste organizmu obezbedili dovoljno tečnosti. Laki džoging može biti idealan početak za teže i zahtevnije fizičke radnje koje vas mogu zainteresovati kada se budete pripremili za njih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.