U trendu

Napravite sopstveni program fizičkih aktivnosti

Misao je dobra polazna tačka, ali bez konkretnih fizičkih aktivnosti nema ni konkretnih efekata. Upravo iz ovog razloga je većini nas potrebna određena strategija koja bi nas naterala da započnemo sa programom vežbi i fizičkih aktivnosti i pridržavamo ga se u budućnosti.
Istraživanje najskorijeg datuma otkrilo je da je onoga trenutka kada je odraslim osobama koje su patile od nekih hroničnih oboljenja određena odgovarajuća strategija za promenu navika ponašanja – došlo do znatnog povećanja u učestalosti i intenzitetu fizičkih aktivnosti. To nije bilo tako kada su ovi isti ispitanici bili snabdeveni informacijama u svrhu promene njihovog znanja i ubeđenja kada su u pitanju fizičke aktivnosti uopšte. Dakle, najbolji način za pokretanje pojedinca jesu strategije koje se odnose na konkretne fizičke aktivnosti.
Primera radi, time što ćete redovno beležiti i voditi evidenciju o aktivnostima, možete samo još više povećati samosvest i motivaciju kada su fizičke aktivnosti u pitanju.
Postavite konkretne i vama dostižne ciljeve
Potrebno je napraviti nedeljni plan aktivnosti. U plan treba ubaciti redovno bavljenje fizičkim aktivnostima u trajanju od 20 minuta, tri puta nedeljno. Pri tom ne zaboravite da vodite i evidenciju o napretku.
Koristite sve raspoložive metode kao podsetnik
Neka fizičke aktivnosti postanu deo vašeg planera (kalendara aktivnosti), baš kao i sve ostale značajne nedeljne aktivnosti. Postarajte se i da oprema za teretanu uvek bude u gepeku vašeg automobila, ili neka vam patike za trčanje uvek budu u blizini izlaznih vrata (ili u gepeku) kako bi vas stalno podsećale na to da morate konstantno biti u pokretu i spremni za akciju.
Oformite stimulativni nagradni sistem
Kako biste nagradili sebe za istrajnost i uspešno obavljanje određene fizičke aktivnosti, ili za pridržavanje određenog programa, počastite se nečim posebnim što vam pričinjava zadovoljstvo. Zadajte sebi cilj ako ispunite plan: idete u bioskop, idete na utakmicu omiljenog sportskog tima, idete na masažu, odlazite vanredno kod frizera ili kod pedikira, odlazite u omiljeni kafić na neko piće (manje kalorijsko), kupite sebi omiljenu knjigu…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.