U trendu

Nije 10.000: Naučnici otkrili koliko koraka dnevno će vam produžiti život

Prema istraživanju UMass Amherst objavljenom ovog meseca, popularni cilj od 10.000 koraka možda nije savršen broj za svakoga za postizanje dugovečnosti.

U analizi 15 različitih studija na četiri kontinenta objavljenoj u The Lancetu ovog meseca, istraživači su otkrili da odrasli mlađi od 60 godina mogu imati koristi od bilo kojeg broja između 8.000 i 10.000 koraka dnevno za poboljšanu dugovečnost.

Kod odraslih ljudi starijih od 60 godina dugovečnost se stabilizuje na oko 6.000 do 8.000 koraka dnevno.

Istraživači su otkrili 40-53 odsto manji rizik od rane smrti kod učesnika studije koji su hodali u proseku minimalno 5.800 koraka dnevno u odnosu na učesnike koji su u proseku napravili 3.500 koraka.

Još jedno zanimljivo otkriće: ni brzina hodanja nije napravila veliku razliku, primećuju istraživači. Sve dok ste unutar raspona koraka, rizik od prerane smrti je smanjen.

Popularni cilj od 10.000 koraka dnevno iako može da pruži zdravstvene prednosti, istovremeno može biti nerealan za prosečnu osobu.

„Glavni zaključak je da postoji mnogo dokaza koji sugerišu da je čak i malo više kretanja korisno, posebno za one koji rade vrlo malo aktivnosti“, kaže autorka istraživanja Amanda Paluch u saopštenju za javnost koje je izdao UMass Amherst.

Ukratko, 10.000 koraka nije dovoljan za produženi životni vek. Svaki dodatni pokret pomaže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)