U trendu

Samo 10 minuta ove vežbe sagoreva više kalorija nego pola sata trčanja (video)

Ako želite da oblikujete celo telo, poboljšate svoju kardiovaskularnu kondiciju i sagorite kalorije, više nema potrebe da se znojite satima u teretani ili da trošite bogatstvo na kućne sprave za vežbanje.

Jedina stvar koja vam je potrebna je konopac za preskakivanje odnosno vijača. Dokazano je da preskakanje konopca ima mnoge prednosti, a odličan je dodatak i drugim vežbama.

ODLIČAN NAČIN SAGOREVANJA KALORIJA

Pojedina istraživanja su pokazala da je 10 minuta preskakanja konopca jednako učinkovito kao i 30 minuta trčanja u smislu kardiovaskularnih poboljšanja i potrošnje kalorija. Preskakanje vijače sagoreva oko 330 kalorija, dok trčanje sagoreva 270 kalorija.

NE ZAHTEVA PUNO PROSTORA I VREMENA

Za preskakanja vam ne treba mnogo prostora – možete vežbati bilo gde i u bilo koje vreme, onda kada vama odgovara uz neku motivacionu listu pesama. Loše vreme i hladnoća više nisu izgovor.

UTIČE NA NEKOLIKO GRUPA MIŠIĆA U ISTO VREME

Preskakanje užeta oblikuje ruke, noge, leđa, trbušnjake, zadnjicu i ramena.

SVI TO MOGU

Jednom kada se usavrši, tehnika preskakanja užeta je vrlo jednostavna za implementaciju, i bez obzira na godine, oblik tela ili trenutni nivo kondicije.

POBOLJŠAVA VAŠE VEŠTINE

Preskakanje užeta ne utiče ravnomerno samo na određene skupine mišića, ono čak poboljšava koordinaciju, dinamičnu ravnotežu i reflekse.

MOŽETE VEŽBATI SAMI ILI U DRUŠTVU

Ova vežba je u isto vreme i učinkovita i zabavna i ugodna.

View this post on Instagram

Jumping for the Holiday Season! 🎄 Jumping rope is a vigorous form of exercise that improves your balance & coordination. It’s compact so it’s easy to get in a quick workout anywhere, even in the confined space of a hotel room or your living room. Jumping rope for 10 minutes at 120 RPMs, or two rope-jumps per second, can be equivalent to running an 8 min mile. This high-intensity rope-jumping pushes your cardiovascular system to its limit, maximizing your workout when you only have a few minutes. – Maximize your time improving yourself so you can spend more time with the ones that you love! ❤️ #unleashyourbestself #beyourbestforothers #thejmethod #jumprope #jumpingrope #skippingrope #highknees #outdoorworkout #quickworkout #trainlikeanangel #trainanytimeanywhere #HIIT #quickness #coordination #strengthandbalance #workoutsthattravel #travelsizeworkout #travelsizegym

A post shared by Jennifer Jacobs (@jmethod) on

Šta treba znati pre početka vežbanja pomoću konopca za preskakanje:

– Odaberite odgovarajući konopac. Ako imate priliku, kupite ga u prodvnici sportske opreme, gde možete dobiti savet vezan za dužinu, ručke i materijal konopa po vašim merama.

– Obujte udobne patike za vežbanje, zbog sigurnosti zglobova. Možete skakati i bosi, što je još bolje, ali vam to ne savetujemo dok ne ovladate tehnikom.

– Držite glavu uspravno, a pogled prema napred. Ne gledajte dole. Trup treba biti ravan, a kolena malo savijena. Držite laktove uz telo pod pravim uglom. Ručke vijače držite prstima, a ne dlanovima. Važno: za vraćanje užeta koristite zglobove, a ne ruke.

– Koristite prednji deo stopala za skok na podlogu. Petama ne bi smeli dirati zemlju kada doskočite. Ne morate skočiti vrlo visoko u zrak – dovoljno je 3-4 cm.

– Nakon što ste savladali osnovni skok, možete pokušati i druge tehnike skakanja s konopcem: dvostruki skok, na jednoj nozi, unakrsno i itd.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.