U trendu

Svi pre treninga prave jednu veliku grešku!

Fitnes trener otkriva grešku koju svi prave pre vežbanja i šta treba uraditi!

Vežbanje ima sjajan uticaj na naše zdravlje i za šta god da ste se odlučili, bilo kakva fizička aktivnost da je u pitanju, znajte da radite nešto dobro za sebe.
Ali, verovatno da i vi pri pravite jednu veoma čestu grešku – ne zagrevate se. Bez obzira na to što ste možda jedva našli vremena da uglavite vežbanje u svoje dnevne obaveze, izdvojite još pet minuta za zagrevanje jer je razlika velika.

„Zagrevanje pre treninga je veoma važno“, kaže fitnes trener Mindi Lej. „Mišići su hladni, teže ih je pokrenuti. Ako započnete trening bez ikakvog zagrevanja, veće su šanse da ćete ga završiti povređeni“, upozorava ona.

Osim toga što će zagrevanje smanjiti rizik od povrede, aktiviraće i centralni nervni sistem, pa će telo biti spremnije na kretanje.

Lej takođe ističe da bez zagrevanja „nećete izvući maksimum iz treninga jer nećete moći dobro da se krećete od samog početka vežbanja“,

Drugim rečima, pet minuta dinamičkog zagrevanja pomoći će vam da „razbijete“ trening i iz njega izvučete maksimum.

Kada je reč o zagrevanju, fitnes trener savetuje da uradite četiri pet dinamičkih, umesto statičkih vežbi, a neke od njih su kruženje glavom, iskorak, lateralni iskorak, čučnjevi, visoki izdržaj, „penjanje“ (mountain climbers), skakanje u mestu…

Ove vežbe zagrevanja će vam, tvrdi fitnes trener, pomoći da se fizički osećate bolje i da budete mentalno pripremljeniji za trening.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.