U trendu

Trikovima do fizičke aktivnosti

Bavljenje umerenim fizičkim aktivnostima stalno se preporučuje kao preventiva i kao terapija za razne bolesti i stanja. Lekari i istraživači ustanovili su da umerena fizička aktivnost pomaže u borbi protiv: gojaznosti, srčanih oboljenja, bolesti krvnih sudova, dijabetesa, depresije, stresa, osteoporoze, upale zglobova i drugih bolesti (čak i tumora).
Kako se baviti fizičkim aktivnostima?
Laici bi rekli: najlakše je tri do pet puta nedeljno baviti se "laganim" sportom ili ići na organizovanu rekreaciju i plivanje. Ali nemamo svi takve mogućnosti, toliko vremena i takve uslove, a pojedinci nemaju ni volje za takav napor.
Zato nudimo nekoliko "trikova" kako se baviti fizičkim aktivnostima koje nam mogu pomoći.
Kućni poslovi predstavljaju fizičke aktivnosti, ali nedovoljne za zdravlje, jer ne aktiviraju dovoljno sve mišiće. Od kućnih poslova koji ipak troše kalorije nabrajamo: brisanje prozora, usisavanje, ručno pranje veša, ribanje poda…
Bašta: poslovi u bašti su dobre i redovne fizičke aktivnosti u periodu proleće-jesen. Okopavanje, plevljenje bašte ili cvećnjaka, kao i svakodnevno zalivanje, pored toga što smiruje, razgibava i mnoge mišiće.
Šetnje parkom samostalno, udvoje ili u grupi pored reke ili parkom dva-tri puta nedeljno – može nam znatno pomoći u razbijanju svakodnevnice. Šetnja do pijace i tržnog centra takođe može biti korisna.
Planinarenje je zdravo i njime se može baviti svako ako se realizuje umereno, u organizovanim grupama, jednom nedeljno. Postoje razna planinarska društva i ona organizuju izlete ili autobuske ture do podnožja nekih brda. Posle toga, svako prema svojim mogućnostima može da prošeta dokle mu zdravlje i volja dozvoljavaju.
Pas kao kućni ljubimac za one koji imaju uslove predstavlja idealno rešenje za svakodnevne šetnje. Kada imate psa, onda nema izgovora za preskakanje šetnji, jer njega morate prošetati bar dva puta dnevno.
Šetnja između spratova za one koji stanuju u zgradi takođe je idealno rešenje. Trebalo bi da ne koriste uvek lift, već da prepešačite stepenicama nekoliko spratova svakodnevno ili na svakih nekoliko dana.
Pešačenje do posla možete koristiti ako vam radno mesto nije previše udaljeno od stana. Ako do posla putujete kolima ili gradskim autobusom, i tu ima rešenja. Parkirajte automobil malo dalje od mesta gde radite, a preostali deo puta prepešačite. Ako pak autobusom idete do svog radnog mesta, onda siđite neku autobusku stanicu ranije, a ostatak puta prepešačite.
Godišnji odmor je idealna prilika da pešačite i plivate kako biste se osvežili i zategli svoje mišiće. I vikend obavezno iskoristite za neku šetnju. Podsećamo da vikend i godišnji odmor ne zloupotrebite obilnim obrocima jer ćete onda sav trud oko fizičkih sktivnosti upropastiti.
Plivanje na bazenu jednom nedeljno idealna je fizička aktivnost za one koji imaju uslova i mogućnosti za redovnu posetu bazenu.
Napomena
Ovo su samo neke mogućnosti. Potrebno je tri do pet puta nedeljno baviti se nekim od ovih aktivnosti i zdravstveni efekti će biti vidljivi posle nekoliko nedelja. Ovde još nismo spomenuli: igranje fudbala (za muškarce), bicikl, rolere, fitnes, aerobik i svakodnevnu jutarnju ili večernju gimnastiku.

1 komentar
  1. Dragan Cvetković

    Ima još načina da se poveća fizička aktivnost, ali nismo mogli sve da ih nabrojimo u prilogu. Jos jedan interesantan način za povećanu fizičku aktivnost koji nismo naveli moguc je za one koji rade u kancelariji. Prošetajte do kopir aparata, ne korisitite lift za sprat ili dva i umesto telefona skoknite ponekad do susedne kancelarije…

Napišite komentar