U trendu

Uz samo jednu malu promenu u hodanju trošićete mnogo više kalorija

Ako ste početnik, vaše hodanje treba da bude umerenog intenziteta zbog toga počnite sa kraćim trajanjima hodanja npr. tri puta nedeljno po 15 minuta, a zatim svake nedelje povećavajte minute za oko pet minuta. Ujedno se može povećavati i učestalost hodanja u toku nedelje.

Ako običnom hodanju dodate određene tehnike, rezultat će biti mnogo bolji.

Isprobajte ove metode

Intervali

Baš kao i kod aerobnih vežbi, dodatna brzina će uticati na trošenje kalorija. Započnite s laganim zagrevanjem, pa minut hodajte brzo koliko možete, nastavite 3 minuta umerenim tempom. Ponovite pet puta.

Hodajte uz ritam

Puštajte muziku koja budi energiju, ciljajte na 100 koraka u minutu, a muzika neka vas prati. Za savršen rezultat potrebno je oko 130 koraka u minutu, pa polako podižite tempo…

Hodajte po pesku

Ako ne možete tako brzo da hodate, otpor koji pružaju određene površine može uticati na ubrzano trošenje kalorija. Pesak je idealan teren.

Nordijsko hodanje

Hodanjem uz posebno dizajnirane štapove upotrebljava se 90 posto mišića i zbog toga se troši dosta energije, do 50 posto više nego običnim hodanjem.

Kako pravilno hodati?

Držanje tela

Ispravite se, a pri svakom koraku desnu ruku pokrećemo prema napred, a levu istovremeno prema nazad. Položaj šake je prirodan s malo savijenim prstima. Lakat neka bude pod uglom od 90 stepeni, a ruke blizu tela.

Mali koraci

Veliki koraci će vas brzo umoriti i stvoriti dodatni napor za kičmu.

Istegnite se

Nakon hodanja istegnite kičmu i noge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.