U trendu

Vežbanje u vodi

Lepota vežbanja u vodi je u tome što u vodi težite svega jednu desetinu svoje ukupne telesne težine i što vežbanje u njoj ravnomerno opterećuje i oblikuje sve mišiće.
Prednosti
Ono što vodu čini pogodnom za vežbanje jeste njena otpornost pri naglim pokretima i sposobnost da olakša težinu svega što se u njoj nađe.
Za osobe koje su van kondicije i imaju problema sa viškom kilograma ili su imale neku težu fizičku povredu, voda predstavlja odlično mesto za oporavak i preporod. Podjednako je važno da je bavljenje fizičkim aktivnostima u vodi ne samo opuštajuće već i zabavno i ugodno, prevashodno zbog samih karakteristika vode.
Ono što je takođe ogromna prednost vežbanja u vodi jeste to što možete vežbati u grupi, ili samo sa svojim prijateljima u privatnom ili javnom bazenu, a nisu vam potrebna nikakva veća ulaganja. Sve što vam je neophodno jeste da ponesete svoj kupaći kostim.
Još jedna od lepota vežbanja u vodi jeste ta što, većim delom, ne podrazumeva kvašenje kose – nešto što inače odbija mnoge osobe. Nije neophodno uranjati lice, nositi kapicu za plivanje, niti naočare za ronjenje, jer najčešće se sve radi uspravno i u plićaku. Primera radi, jedna od jako efikasnih vežbi je obično hodanje u vodi. Kada je reč o dubokoj vodi, ovu isti vežbu možete raditi tako što ćete nositi pojas na naduvavanje oko struka ili gumu. A za još intenzivniji trening možete uvesti i vežbe iz pilatesa, tai-či-ja i joge, kao i iz popularnih sportova na suvom poput tenisa ili skijanja. Na ovaj način ćete sami stvoriti jedan vid sopstvenog aerobika.
Ono što svako uvek treba da ima na umu jeste da najpre treba započeti vežbama zagrevanja, u trajanju od nekih 5 minuta, a zatim postepeno preći na glavnu vežbu ili vežbe u vodi koje mogu da traju od 20 do 45 minuta. U toku vežbanja treba praviti i pauze za odmor.
Vežbe za mršavljenje i oblikovanje mišića
Kada je reč o vežbama koje imaju najviše efekta u borbi protiv suvišnih kilograma, to su svakako one koje vas teraju da se najviše pomučite i na taj način stvorite svojevrstan aerobik efekat za sagorevanje masti. Dosad su se kao najkorisniji pokazali džoging programi u dubokoj vodi, gde na određeni način simulirate pravo trčanje u etapama – trčite, napravite pauzu za odmor, i zatim ponovo krenete sa napornim trčanjem.
Što se tiče jačanja mišića, mnoga od pomagala za vežbanje u vodenoj sredini (osovine, vesla …) imaju ulogu u stvaranju dodatnog otpora, koji je neophodan i najbitniji kada je reč o jačanju samih mišića.
Savet
Iako većini osoba, uglavnom zbog previše obaveza, teško padaju ovakve aktivnosti, trebalo bi barem tri puta nedeljno upražnjavati ovakav način vežbanja.
Ukoliko nemate mogućnosti za redovno vežbanje, onda iskoristite godišnji odmor, pa dok ste na moru ili u banji svakodnevno vežbajte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.