U trendu

Vežbe kao lek

Postoji mnogo razloga za nečije loše zdravlje. Četiri najćešća razloga su: loša ishrana, pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti i alkohol. Od svih navedenih faktora, fizička neaktivnost najmanje je poznata.

Nova studija iz Velike Britanije ukazuje na važnost fizičke aktivnosti za zdravlje ljudi, kao i na savete i preporuke za vežbe. U studiji se navodi kolika je nepoznanica uloga fizičke aktivnosti. Lekari je nazivaju i čudotvornim lekom, jer umanjuje rizike od mnogih bolesti, i to od 20% do 50%.

Preporučuje se vežbanje od minimum 30 minuta 5 puta nedeljno.

Dobre strane fizičke aktivnosti:

  • 40% manji rizik za srčana oboljenja
  • 50% manji rizik za visok krvni pritisak
  • 20% do 40% manji rizik za moždani udar
  • 50% manji rizik za dijabetis tipa 2
  • 30% smanjeni rizik od dimencije
  • 25% manji rizik za rak dojke
  • 45% manji rizik za rak creva

Naučnici takođe ističu značajnu ulogu vežbanja u smanjenju nivoa depresije, osteoartitisa i osteoporoze kod starijih osoba.

Procena je da bi uz vežbanje od 30 minuta 5 puta nedeljno – ušteda u zdravstvenom budžetu Velike Britanije iznosila najmanje 15%, kao i da bi se puno uštedelo u troškovima zdravstvenog osiguranja. Međutim, u izveštaju se navodi da samo 56% odraslih osoba postigne nedeljni cilj vežbanja, dok 27% ne postigne ni 30 minuta vežbanja za celu nedelju, što ih dovodi u opasan nivo neaktivnosti koji automatski povećava rizik od zdravstvenih problema.

Uloga lekara u fizičkim aktivnostima pacijenata je velika. Oni bi trebalo da imaju vodeću ulogu u uveravanju i savetovanju pacijenata o značaju povećanja makar i minimalne fizičke aktivnosti, ukazujući im na jednostavna rešenja kao što su: brzo hodanje, vožnja biciklom, penjanje uz stepenice, ples, pa čak i seks.

Zaključak britanskih lekara je da ne postoje ograničenja fizičke aktivnosti. Određen je samo minimum koji drastično pravi razliku u zdravlju svakog čoveka. Napominje se i da ne treba raditi vežbe samo za određenu tegobu ili bolest, već za opšte dobro zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.