U trendu

Vežbe za stopala

Čak i oni koji su samo osrednje aktivni nedeljno pređu kilometražu dovoljnu za maraton, a godišnje preko 200 kilometara. Sve to pređu na sopstvenim stopalima, pa bi bilo dobro pokloniti im pažnju i raditi vežbe za njih, kako bi vam hod bio lakši i kako vas stopala ne bi zabolela.

Jedna dobra vežba jeste da prvo stanete na vrhove prstiju, a zatim na pete, podižući prste koliko god ste to u stanju. Vežbu treba naizmenično ponoviti najmanje pet puta, a najviše – pa, onoliko koliko vam vreme i snaga dopuštaju, a da vas ne zaboli.

Još jedna dobra vežba jeste da naizmenično širite i skupljate prste na nogama. Ako vam je vežba suviše laka (kao što bi trebalo da bude), povećajte otpor tako što ćete namaći na prste lastiš ili gumicu. Vežbu ponovite pet puta.

Odlična vežba, plus i veoma prijatna masaža stopala, jeste da pod tabane stavite lopticu za tenis ili za stoni tenis, i da je svakom nogom kotrljate po jedan minut, ili duže, ako imate vremena i prija vam.

Pod prste stopala stavite peškirić i pokušajte da ga dignete s poda. Vežbu ponovite pet puta. Jednom kada se izveštite, umesto peškirića podižite papirnu maramicu. Varijacija na ovu temu može da bude da nožnim prstima uhvatite kliker i da ga tako prenesete na drugi kraj sobe – ponavljajte onoliko puta koliko vam bude zabavno.

Nijedna od ovih vežbi ne oduzima mnogo vremena ni energije, a za stopala mnogo znače, čuvaju im gipkost i produžavaju im „rok trajanja“, da i ne spominjemo da smanjuju verovatnoću da vas stopala zabole čak i nakon dugotrajnijeg hodanja. Vežbe bi bilo dobro raditi svakodnevno, a ako imate vremena da ih ponovite više puta u toku dana, još bolje.

Vaša stopala će vam biti zahvalna na ovim vežbama. Zato, uposlite ih!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.