Zaboravite na vežbe – ovo je najbolja fizička aktivnost

Više puta je u raznim istraživanjima i studijama naglašavana važnost fizičke aktivnosti za opšte zdravlje organizma. O tome smo i mi na ovim stranicama pisali i naglašavali kako umerena fizička aktivnost povoljno utiče na zdravlje.

Svaki vid fizičke aktivnosti na neki način pozitivno utiče na zdravlje u većem ili manjem obimu. Jedna od najboljih fizičkih aktivnosti koja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i uopšteno probleme sa srcem jeste trčanje. Smatra se da trčanje ima bolji efekat na organizam nego većina vežbi zajedno.

Osim trčanja, i hodanje (pešačenje) i brzo hodanje smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno skoro 48.000 osoba (trkača i šetača) starosti od 40 do 50 godina. Rezultati su pokazali da i šetnja i brzo hodanje osim za dobrobit srca povoljno utiču i na smanjenje rizika za dijabetes, visok holesterol i visok krvni pritisak, slično kao i trčanje.

Kao jedina razlika između efekata hodanja i trčanja navodi se to da je potrebno provesti više vremena u hodanju nego u trčanju da bi se postigle iste zdravstvene benificije. Kao primer, navodi se da 15 minuta džoginga sagoreva skoro isti broj kalorija kao pola sata brzog hodanja.

Jedna od prednosti hodanja (pešačenja) za razliku od trčanja jeste manji rizik od povreda jer trčanje vrši jači pritisak na telo, naročito na zglobove. Osobama sa artritisom ili istorijom bolesti srca, ukoliko žele da svoju fizičku aktivnost podignu sa nivoa pešačenja na nivo trčanja – savetuje se da se prvo posavetuju sa svojim lekarom i poslušaju savet.

Istraživanje navodi na kraju da je najveća prednost fizičke aktivnosti u vidu hodanja ili trčanja to što se obe mogu kombinovati po volji. Kombinacija hodanja, brzog hodanja i trčanja takođe sagoreva kalorije, s tim što ćete sami postaviti cilj i željeni tempo aktivnosti za postizanje tog cilja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.