Roditelji pod stresom – deca gojazna

Deca čiji su roditelji pod stresom imaju veće šanse da budu gojazna, rezultati su nove studije.

Istraživači su analizirali stope gojaznosti hispano dece u Čikagu, Majamiju, Njujorku i San Diegu u zavisnosti od nivoa stresa roditelja kod kuće i na poslu.

Stepen gojaznosti dece rastao je u skladu sa količinom stresa njihovih roditelja – od 20% kod dece čiji roditelji nisu bili pod stresom do 34% kod onih čiji su roditelji imali tri ili više faktora stresa. U stres faktore uključene su i poteškoće na poslu ili u bračnoj vezi.

Nakon usklađivanja drugih faktora kao što su starost, pol, mesto rođenja i okolina, istraživači su zaključili da su roditelji sa tri ili više hroničnih izvora stresa imali dva puta veće šanse da njihova deca budu gojazna.

Nalazi su predstavljeni na nedavno održanom godišnjem stručnom simpozijumu o gojaznosti u Los Anđelesu. Istraživački rezultati su preliminarni, jer još nisu obavljene recenzije, niti su rezultati objavljeni u nekom stručnom časopisu.

Gojaznost dece i hronični stres roditelja bili su često povezani kod latino populacije, sa više od jedne četvrtine (28%) dece uzrasta od 8 do 16 godina, a skoro jedna trećina (29%) roditelja prijavila je visok nivo stresa, izjavila je vođa studije Karmen Isasi, vanredni profesor za Epidemiologiju i zdravlje stanovništva na Medicinskom koledžu Albert Ajnštajn u Njujorku. Ovi nalazi doprinose boljem razumevanju porodičnih uticaja na gojaznost mladih.

Istraživanje bi trebalo da podstakne lekare i zdravstvene radnike da uzmu u obzir visok nivo stresa roditelja kao znak upozorenja na razvoj gojaznosti njihove dece. Na to je upozorila dr Margarita Teran-Garsija, član Saveta društva za borbu protiv gojaznosti At-Large Mexico.

Nalazi ukazuju američkim zdrvastvenim zvaničnicima da posebnu pažnju posvete odraslim pacijentima koji su izjavili da doživljavaju visok nivo stresa u latino (hispano) populaciji. Pored toga, savetuje se svim zdravstvenim radncima i stručnjacima iz savetovališta koji se bave „tretmanima protiv gojaaznosti“, da razmotre nivo stresa ljudi i promenu ponašanja kao jednu od mera za prevenciju gojaznosti.

Potrebna su dalja i detaljnija istraživanja da bi se utvrdilo koliko stres roditelja povećava rizik dece od gojaznosti. Nivo stresa roditelja verovatno utiče na stanje u porodici, vaspitanje dece, odnos prema načinu života i odnos prema ishrani.

Saznajte više o stresu…

Saznajte više o gojaznosti…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.