Ovako se doktori štite od virusa: Zdravi tokom cele godine

Lekari rade u visoko rizičnom okruženju. Neprestano su izloženi pacijentima koji su oboleli od različitih virusa, prehlade i gripa. Većina njih ostaje zdrava zato što se cele godine pridržavaju dodatnih načina zaštite. Osnove su kažu: dovoljna količina sna, ispravna ishrana, vežba i pranje ruku.

Lekar Loren Ričer kaže da je tokom poslednjih 15 godina rada uzela slobodno samo dva, tri dana jer se pridržavala upravo ovih saveta.

„Perite ruke redovno i što češće tokom dana. Perite ih toplom vodom i sapunom, ali nemojte žuriti. Ja perem ruke 20 sekundi“ – otkrila je lekar Nensi Hjuz.

„Pomerite ruke od nosa i usta. Tokom sezone gripa hranu nemojte jesti rukama već uvek priborom za jelo“, savetuje Sandra Frajhofer, internista u Atlanti. Ako ćete jesti nešto rukama, npr. sendvič, stavite salvetu oko njega.

„Čistite i površine oko sebe. Grip i prehlada su virusi koji se lako prenose sa osobe na osobu, ali i sa površina na osobu. Zato redovni čistite telefone, tastature, brave na vratima i bilo šta što često delite s drugima, npr. hemijske olovke“ – savetuje Nel Šačer, profesor medicine u Školi medicine Mount Sinai.

„Ja redovno sa sobom nosim male bočice za čišćenje ruku na bazi alkohola i obilno ih iskoristim ako sumnjam da sam bio u kontaktu sa zarazom. Imam i antiseptičke maramice sa kojima čistim svoj desktop i telefon. Stetoskop i olovke čistim alkoholom svaki dan“ – kaže Kristofer Tolčer, pedijatar iz Los Anđelesa.

„Vežbajte kako biste ojačali imunitet. Koliko god vežbali, učiniće vam dobro, pa makar to bila i vežba 20-30 minuta“, savetuje internista Frajhofer.

Dodatna zaštita – „Ponekad kada osećam da sam bio izložen nekom sa očitom prehladom ili se osećam loše, uzmem tablete cinka, kaže dr. Šačer. Ali ne uzimam više od dve na dan jer mogu da uznemirim želudac i izazovem suva usta.“

Nekoliko studija pokazalo je da cink može da smanji trajanje prehlade i ublaži težinu, ali druge studije otkrile su da ti zaključci nisu dovoljno snažni da bi se mogli generalno preporučiti.

„Verujem u biljne čajeve sa limunom i medom“, kaže Frajhofer. Topli su i odgovaraju nam ako nam je grlo bolno i ako kašljemo. Ona smatra da je puno meda bolje od sirupa za kašalj koji se koristi za decu.

„Pileća supa se ne preporučuje bez razloga. Njena toplina pročišćava nos i olakšava disanje“ – kaže Šačer. Kombinacija sastojaka iz supe ima odličan efekat na imunitetet i olakšava upalu uzrokovanu virusima prehlade, otkrilo je novo istraživanje, a prenosi portal 24sata.

Napišite komentar