U trendu

Rešite test: Da li ste ZAVISNIK od hrane?

Jednostavno rečeno, neko može biti zavisan od brze hrane na isti način kao i narkoman od droge. Uključene su iste oblasti u mozgu – i isti neurotransmiteri – a i mnogi simptomi su identični. Zavisnost od hrane je relativno nov (i kontroverzan) termin, pa ne postoji precizan podatak koliko se često javlja. Ova pojava je slična drugim poremećajima u ishrani, uključujući bulimiju, kompulzivno prejedanje i “nezdrav” odnos prema hrani.

Prerađena hrana ima moćno dejstvo na centre “zadovoljstva” u mozgu, uključujući i neurotransmitere, poput dopamina. Najproblematičnija je brza hrana, kao i ona koja sadrži šećer, pšenicu ili oboje. Tu nije reč o nedostatku volje ili nečem sličnom, zavisnost od hrane uzrokovana je jakim lučenjem dopamina, što menja biohemijsku ravnotežu mozga. Mnoge studije su potvrdile daje zavisnost od hrane stvaran problem.

REŠITE TEST: Da li sam zavisnik od hrane?

Ne postoji test krvi koji može potvrditi daje neko zavisan od hrane. Kao i druge zavisnosti, u pitanju je problem u ponašanju. Ovo je osam simptoma tipičnih za zavisnike od hrane:

1. Često imate potrebu da jedete određene namirnice, uprkos tome što ste siti i što ste upravo pojeli hranljiv obrok.

2. Kad pokleknete i počnete da jedete hranu za kojom ste žudeli, često pojedete više nego što ste nameravali.

3. Kad jedete ono što ste želeli ne prestajete dok se ne prejedete.

4. Često osećate krivicu kad pojedete neku hranu, ali to ubrzo ponovo činite.

5. Ponekad pronalazite izgovore zašto treba da jedete onu hranu za kojom žudite.

6. Više puta ste pokušali da prestanete da jedete, ili ste postavljali neka pravila u vezi s određenom hranom, ali bezuspešno.

7. Često se krijete od drugih kad jedete veliku količinu nezdrave hrane.

8. Osećate da ne možete kontrolisati koliko brze hrane jedete, uprkos tome što znate da vam šteti (tu spada i gojenje).

Ako se pronalazite u četiri do pet ovih tvrdnji, onda imate ozbiljan problem s hranom. Ako se pronalazite u šest i više rečenica, onda ste zavisnik od hrane.

Kako se izlečiti od zavisnosti

Postoji nekoliko načina da se pripremite kako bi vam promena bila što lakša:

“Okidači” – napravite listu hrane za kojom često imate potrebu, ili kojom se prejedate. To su tzv. okidači, koje morate potpuno izbegavati.

Mesta sa zdravom hranom:
napravite listu svih mesta gde se prodaje kvalitetna hrana. To je važno jer može sprečiti da pokleknete kad budete gladni, ili kad vam se ne bude kuvalo.

Šta treba da jedete: razmislite o tome šta ćete jesti. Neka to bude zdrava hrana koju volite.

Za i protiv: napravite nekoliko kopija liste “za i protiv”. Jednu kopiju držite u kuhinji, drugu u kolima, a treću u novčaniku ili torbi. Trebaće vam podsetnik zašto sve to radite. Nemojte započinjati “dijetu”, već odložite gubljenje kilograma za najmanje mesec dana. Prevladati zavisnost od hrane teško je samo po sebi, a ako tome dodate glad i ograničenja, cela stvar će postati još teža.

(Lepota i zdravlje)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike