Riba za zdravlje starijih

Foto: Kaboompics_com/Pixabay.com

Od davnina je poznato da je zdrava i, po preporuci svih naučnika, obavezna ishrana ribom i ribljim uljem. Ima i razloga za to, počev od masti pa do kiselina zdravih za organizam. Nova studija bavi se prednostima omega-3 masnih kiselina kojih ima u mnogim vrstama riba i njihovim uticajem na razne bolesti. Primećeno je npr. da veći unos omega-3 masnih kiselina može pomoći ljudima obolelim od Alchajmerove bolesti.

U istraživanje je bilo uključeno 40 mentalno zdravih osoba starosti od 65 do 75 godina koji su imali genetsku varijantu APOE E4, što ih stavlja u veliki rizik za početak Alchajmerove bolesti.

Oni koji su kroz ishranu više unosili omega-3 masne kiseline (DHA i EPA) uradili su bolje testove za procenu sposobnosti mentalnih zadataka i imali bolju kognitivnu sposobnost (deo mozga za mentalnu fleksibilnost).

Rezultati studije pokazuju, ali ne dokazuju, da se konsumiranjem omega-3 masnih kiselina može poboljšati mentalna fleksibilnost osoba sa Alchajmerovom bolešću.

Nedavna istraživanja pokazuju da postoji veza kod osoba sa Alchajmerovom bolešću između ishrane i učestalosti mentalnog oštećenja i degenerativnih neuroloških poremećaja. Nalazi studije dokazali su da optimalna ishrana pomaže očuvanju kognitivne funkcije, usporava starenje i smanjuje rizik od teških bolesti, naročito kod starije populacije.

Studija, međutim, ne dokazuje da ishrana omega-3 kiselinama sprečava Alchajmerovu bolest – najčešći oblik demencije.

Studija je bila fokusirana na funkciju mozga prilikom starenja (fleksibilnost, funkcionisanje), kao i na izvršne funkcije. Izvršne funkcije odnose se na veštine kao što su rezonovanje, planiranje, rešavanje problema, obraćanje pažnje i kontrola impulsa. Ove funkcije prilikom starenja imaju tendenciju opadanja ranije od drugih funkcija.

Zaključci

Pored mnogih zdravstveni pogodnosti, ishrana ribom (koja sadrži omega-3 masne kiseline) pomaže boljem funkcionisanju mozga.

Ostavite komentar