U trendu

Navali, narode: Zašto treba da jedete proklijali BELI LUK?

Više nikada nećete baciti proklijali beli luk – stručnjaci otkrili neverovatno lekovito dejstvo!

Da li ste znali da proklijali beli luk, za razliku od sirovog, dokazano deluje protivupalno, poboljšava imunintet i kardiovaskularno zdravlje, a ima i sposobnost da ubije 14 vrsta ćelija raka?!

Jedinjenje koje se nalazi u njemu, alicin koji je bogat sumporom, vrlo je efektno protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita, a nema toksičnih nuspojava.

Proklijali beli luk, stariji plod sa svetlim zelenim izdancima nastalim iz svojih klica, obično se smatra uvelim i rutinski biva bačen u smeće bez razmišljanja.

Dok neka starija biljna hrana koja počne da klija, kao na primer, krompir, zapravo može da bude opasna, jer oslobađa otrovne hemikalije koje mogu da ugroze zdravlje ljudi, to nije slučaj sa proklijalim belim lukom.

Zapravo, studija instituta u Koreji utvrdila je da proklijali beli luk ima još veće antioksidantne aktivnosti od svoje mlađe, svežije braće. Naučnici su znali da, kada se sadnica pretvori u zelenu biljku, ona tada proizvodi mnoga jedinjenja, od kojih neka štite biljku od patogena.

– Biljke su vrlo osetljive na napade bakterija, virusa i insekata tokom klijanja. Njihova sposobnost proizvodnje raznih hemikalija naziva se phitoalekins i ona omogućava biljkama da se brane. Većina njih su toksični za mikroorganizme i insekte, ali i korisni za ljudsko zdravlje., istakao je naučnik Jong-Sang Kim.

Kimova grupa istraživača ustanovila je i da se sličan proces može odvijati i kada zeleni izdanci rastu od starijih režnjeva belog luka. Oni su utvrdili da su izdanci iz belog luka, koji su nikli za pet dana, imali najveću antioksidantnu aktivnost, dok su izdanci iz sirovog imali manju.

Kada zavirimo u materiju malo dublje, vidimo da je klijanje promenilo metabolički profil belog luka – metabolički profil koji je nikao za pet do šest dana bio je drugačiji od metaboličkog profila onog koji je nikao za četiri dana ili manje.

Zato zgrabite nekoliko domaćih, organskih glavica belog luka i jednostavno omogućite im da klijaju u vašoj ostavi, kako biste povećali antioksidantna svojstva ove moćne namirnice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.