Afrika: Broj preminulih od kovida blizu 100.000

ŽENEVA – Broj preminulih pacijenata od kovida u Africi je danas blizu 100.000, što je manje u odnosu na ostale kontinente, ali ubrzan porast obolelih od korona virusa izaziva preopterećenje u bolnicama afričkih zemalja, javio je Rojters.

Do jutros je na afričkom kontinentu prijavljeno 99.800 smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom, dok je u Severnoj Americi umrlo više od 500.000, a Evropa se približava brojci od 900.000 mrtvih, pokazali su podaci Rojtersa.

Broj preminulih brzo raste u celoj Africi, pre svega na jugu, u Južnoj Africi, gde broj preminulih čini skoro polovinu od ukupnog broja umrlih na celom kontinentu (više od 48.000).

„Povećan broj infekcija je izazvao brojne ozbiljne komplikacije, a neke zemlje se tesko nose s tim“, rekao je za Rojters koordinator Svetske zdravstvene organizacije za imunizacioni program u Africi Ričard Mihigo.

On je dodao da neke zemlje imaju problem oko snabdevanja kiseonikom, „što otežava lečenje pacijenata sa težom kliničkom slikom.“

„Broj preminulih je povećan u državama u blizini Južne Afrike, kao što su Zimbabve, Mozambik i Malavi, i moguće je da se južnoafrički soj proširio celim jugom kontinenta, iako su neopdhodna dodatna istraživanja da bi se to potvrdilo“, ocenio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.