Američkom advokatu uhapšenom u Hongkongu odredjena kaucija

Američkom advokatu za ljudska prava koji je u pritvoru u Hongkongu zajedno sa demokratskim aktivistima uhapšenim na osnovu novog bezbednosnog zakona, odredjena je kaucija, izjavio je danas njegov saradnik.

Džon Klensi je jedan od 53 demokratskih aktivista koji su uhapšeni juče po zakonu o nacionalnoj bezbednosti zbog povezanosti sa nezvaničnim i nezavisno organizovanim glasanjem za kandidate za parlamentarne izbore u julu prošle godine, koji su kasnije odloženi.

Jučerašnja hapšenja predstavljaju najveću akciju protiv hongkonškog demokratskog pokreta otkako je Peking u junu prošle godine usvojio zakon sa ciljem da uguši višemesečne antivladine proteste na poluautonomnoj teritoriji.

Prodemokratske snage organizovale su preliminarne izbore sredinom jula prošle godine kako bi odredile najbolje kandidate za izlazak na izbore, koje je šefica vlade Hongkonga Keri Lam 31. jula odložila za godinu dana zbog navodno porasta broja obolelih od korona virusa, ali kritičari su naveli da je njena vlada strahovala da bi opozicija ojačala u parlamentu da su izbori održani tada.

Hapšenja su osudile Ujedinjene nacije, SAD i Evropska unija.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je će SAD razmotriti dodatne sankcije i ograničenja za kineske i hongkonške zvaničnike i entitete.

On je rekao da je „zgrožen vestima o hapšenju američkog državljanina u okviru sprovodjenja političke represije“ i dodao da Sjedinjene Američke Države neće tolerisati samovoljno hapšenje ili uznemiravanje svojih gradjana.

Portparolka Saveta za ljudska prava UN u Ženevi Liz Trosel rekla je da hapšenja ukazuju da se „krivično delo subverzije prema Zakonu o nacionalnoj bezbednosti zaista koristi za hapšenje pojedinaca zbog ostvarivanja legitimnih prava na učešće u političkom i javnom životu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.