U trendu

Australija: Sukob policije i demonstranata, stotine uhapšene

MELBURN – Na današnjim demonstracijama protiv lokdauna u Melburnu i Sidneju uhapšene su stotine ljudi, sedam policajaca je hospitalizovano, a potvrđen je i najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije.

U Melburnu je više od 4.000 demonstranata krenulo u proboj policijskih linija, a u Sidneju je policija sprečavala okupljanje manjih grupa nezadovoljnih građana u veće, prenosi Rojters.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako demonstranti negoduju, bacaju predmete na policajce i nose baklje, kao i pripadnici policije koji koriste suzavac, preneo je ranije londonski dnevnik Gardijan.

U Melburnu je uhapšeno 218 ljudi, u Sidneju 47 i izdato je 236 mandatnih kazni zbog vređanja policajaca.

Protesti u Melburnu održani su nakon što je premijer države Viktorija Denijel Endruz najavio da će karantin biti uveden u celoj državi u kojoj je u poslednja 24 sata evidentirano 77 novih slučajeva korona virusa.

U celoj Australiji je tokom proteklog dana potvrđen rekordan broj od 894 novovozaraženih, najviše u Sidneju.

Javna okupljanja su zabranjena u državi Viktorija, a policija je osudila učesnike današnjeg protestnog marša kao „sebične“, jer država pokušava da suzbije porast broja novih inhfekcije korona virusom.

Od početka pandemije u Australiji je potvrđeno oko 43 hiljade inficiranih i 978 smrtnih slučajeva među kovid pacijentima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.