U trendu

Aviokompanije i sindikati zahtevaju mere protiv nasilnih putnika

Aviokompanije, stjuardese i piloti pozivaju američko Ministarstvo pravde da goni neposlušne i nasilne putnike.

U pismu generalnom državnom tužiocu Meriku Garlandu, sektorska grupa „Airlines for America“ i sindikati pilota i kabinskog osoblja naveli su „znatan porast i sve veću eskalaciju neposlušnog i ometajućeg ponašanja putnika u avionima, posebno prema članovima posade“.

Po njihovim navodima ti slučajevi predstavljaju opasnost za bezbednost.

U januaru je Savezna uprava SAD za vazduhoplovstvo (FAA) objavila politiku „nulte tolerancije“ prema putnicima koji izazivaju probleme tokom leta avionom ili krše savezna pravila odbijanjem da slede uputstva kabinskog osoblja.

Od tada je FAA primila više od 3.000 izveštaja o neposlušnom i nasilnom ponašanju putnika i otvorila 465 istraga o napadima, pretnjama nasiljem ili ometanju posada.

Mnogi slučajevi se odnose putnike koji su odbili da koriste sanitarne maske u avionu tokom pandemije korona virusa.

FAA je ove godine zaključno s majem više od 400 puta tražila od drugih vlasti neku vrstu mera protiv putnika i sprovela 57 građanskih kaznni postupaka. Do sada je naplaćeno 368.000 dolara kazne zbog ponašanja 21 putnika.

Napominjući da savezni zakon predviđa kaznu zatvora do 20 godina za putnike koji zastrašuju ili ometaju članove posade, u pismu sektorska grupa traži da se „učini više na odvraćanju od grubog ponašanja koje krši savezni zakon i uputstva članova posade“.

„Potreban je snažan i dosledan odgovor putem krivičnog psotupka radi poštovanja saveznih zakona i održavanje vazduhoplovne bezbednosti koja je od najveće važnosti“, istakla je u pismu sektorska grupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.