BiH: Zahtev za izgasavanje nepoverenja Savetu ministara

SARAJEVO – Osam poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH podnelo je zahtev za izglasavanje nepoverenja Savetu ministara BiH, zbog, kako se tvrdi, loših rezultata rada.

Zatev su potpisali četiri poslanika SDP-a, tri NS-a i jedan iz NB-a.

Oni navode da se aktuelni saziv Saveta ministara BiH, kojim predsedava Zoran Tegeltije, u javnosti ocenjuje kao „najgori i najnefikasniji od uspostavljanja ovog državnog organa“.

„Broj zakona koje je ovaj SM uputilo u parlamentarnu proceduru je mizeran, izbegava se donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je naša zemlja na meti stalnih kritika iz Brisela“, naodi se u zahtevu, preneo je sarajevski portal Klix.

Upućene su kritike i zbog nespremnosti u uključivanje gorućih pitanja poput migrantske krize i sprečavanja izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

A, posebnu nespremnost vlast je, kažu, pokazala u borbi sa pandemijom korona virusa.

„Zbog toga je percepcija Saveta ministara u javnosti toliko loša da bi u svakoj zdravoj demokratiji tražila dobrovoljne ostavke celog tela ili barem nekih njegovih ministara, tim pre što su umesto da predano rade svoj posao u interesu građana, neki od njih aferama i lošim potezima samo pogoršali situaciju i otežali iznalaženje potencijalnih rešenja“, navodie iz Kluba poslanika NB-NS.

Podsetili su na izjave ministra bezbednosti Selme Cikotića o migrantima kao turističkom potencijalu, zatim prisustvo ministra Staše Košarca na „korona-derneku“, kao i ministra pravde Josipa Grubešu koji je „učinio sve da na slobodu izvede ratnog zločinca Marka Radića“.

Naveli su i poteze ministarke spoljnih poslova Bisere Truković koja, kako kažu, „sprovodi porodično-privatnu spoljnu politiku“ BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.