U trendu

Bregu: Prioritet regiona je ekonomska integracija i povezivanje sa EU

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Tirani da prioritet Zapadnog Balkana treba da bude ekonomska integracija šest ekonomija regiona i njihovo povezivanje sa EU.

„Verujem da su bliži odnosi u procesu evropske integracije regiona, posebno ekonomska integracija šest ekonomija Zapadnog Balkana, ali i ekonomska integracija sa Evropskom unijom, u ovom trenutku najvažniji“, rekla je Bregu na Forumu posvećenom povezivanju.

Na panelu „Pobednici i gubitnici korona virusa u Jugoistočnoj Evropi“, Bregu je kazala da ekonomska integracija Zapadnog Balkana nije zaseban proces, već instrument povećanja uskladjenosti regiona sa principima jedinstvenog tržišta Evropske unije.

„Ovakva integracija Zapadnom Balkanu može pomoći da učestvuje u evropskim lancima vrednosti, da mala i srednja preduzeća budu više zastupljena na medjunarodnoj sceni i da se više doprinese sticanju kvalifikacija i usavršavanju radnika, ali i usavršavanju tehnologija“, navela je Bregu.

Ona je rekla da se predvidja da će se regionalni rast kretati izmedju minus tri i minus 5,6 odsto, a da je pad stranih direktnih investicija u 2020. godini već dostigao 40 odsto.

„Trenutni deficit tekućeg računa regiona je šest odsto BDP-a i najveći je u poslednih pet godina. Trend rasta zaposlenosti na Zapadnom Balkanu opao je sa četiri na dva odsto u prethodnom kvartalu. Dolasci stranih turista smanjeni su za 56 odsto u prvim mesecima ove godine, dok su te brojke u maju opale za 98 odsto, a 42 odsto turoperatora već je otpustilo radnike“, navela je Bregu.

Forum posvećen povezivanju, godišnji skup koji je prvi put održan 2015. godine, bavi se temama povezivanja, reformi i proširenja u regionu Jugoistočne Evrope. Forum organizuje Institut za saradnju i razvoj iz Tirane, a RCC je ove godine suorganizator skupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.