Drumski prevoz robe u Italiji još bez restrikcija

BEOGRAD – Prevoz robe u drumskom saobraćaju za, iz i kroz Italiju se i dalje odvija bez restrikcija, rečeno je danas Tanjugu u Udruženju prevoznika robe „Međunarodni transport“.

S druge strane, Hrvatska je zbog korona virusa uvela zabranu ulaska osobama koje su boravile na teritoriji Italije u zonama proglašenim karantinom u proteklih 14 dana, što se odnosi i na vozače.

Od kolega iz Italije smo i danas dobili potvrdu toga, ali i obrazac koji vozači u slučaju zahteva policije moraju popuniti, kažu u tom udruženju.

Navode da su od kolega iz Italije obavešteni da je premijer Italije doneo Uredbu kojom se odobrava transport na celoj teritoriji Italije.

Ipak, kako je obaveštenje o transportu šturo, kolege iz Italije su već tražile dodatna pojašnjenja, a na internet prezentaciji italijanskog Ministarstva spoljnih poslova objavljeno je obrazložednje u kome se navodi da se zabrane kretanja koje su uvedene ne odnose na poslovna putovanja (za koje postoji dokaz).

„Sve dok ne postoji sumnja na potrebu karantina ili se testom dokaže prisustvo virusa, radnici koji prelaze državnu granicu Italije mogu ulaziti i izlaziti sa teritorije ove države. U slučaju kontrole od strane policije i drugih nadležnih službi, mora postojati dokaz razloga putovanja“, navedeno je u obrazloženju.

Roba može biti dopremana i otpremana sa teritorija označenih kao visokorizična.

Transport robe se smatra neophodnim poslom-vozači mogu da ulaze i izlaze sa označenih teritorija kao i da se kreću unutar njih uz limitaran boravak i kontakt samo za potrebe dostave i preuzimanja robe.

Kada je reč o Hrvatskoj, hrvatska špedicija je obavestila udruženje „Međunarodni transport“ da je Hrvatska uvela zabranu ulaska osobama koje su boravile na teritoriji Italije u zonama proglašenim karantinom u proteklih 14 dana, što se odnosi i na vozače.

Vozilima koja su na putu iz pravca Italije se dozvoljava tranzit kroz Hrvatsku pri čemu vozač potpisuje izjavu da će izaći iz Hrvatske u roku od 24 sata.

Odluka Vlade Srbije, koja je danas doneta, predviđa da se svim licima koja dolaze sa teritorija država koje su žarišta epidemije (Italija, Kina, Južna Koreja, Švajcarska i Iran) pri ulasku na teritoriju Srbije privremeno ograničen ulazak odnosno kretanje.

Sva lica koja dolaze iz navedenih stranih država sa spiska, u skladu sa ovom odlukom i rešenjem koje će im uputiti nadležna sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, imaće obavezu boravka u karantinu-samoizolaciji u periodu od 14 dana od ulaska na teritoriju Srbije, uz obavezu pridržavanja mera navedenih u Rešenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.