U trendu

EU: Maroko rizikuje da izgubi finansijsku pomoć

BRISEL – Evropska komisija upozorila je danas Maroko da labavljenjem granične kontrole u Gibraltarskom moreuzu rizikuje da izgubi višemilionsku evropsku finansijsku pomoć, izjavio je jedan visoki zvaničnik EU za španski list „Pais“.

Zvanični Brisel je ponudio Španiji pomoć na svim nivoima i pozdravio je „brzu i efikasnu reakciju“ španskih vlasti.

Istovremeno, EK je uspostavila diplomatske kontakte sa zvaničnim Rabatom kako bi zaustavila ulazak migranata i, uzgred, upozorila da bi nova epizoda poput one iz Seute, dovela u pitanje privilegovani odnos, zahvaljujući kojem je Maroko jedan od velikih primalaca evropske finansijske pomoći u zamenu za blokiranje migracija.

Komisija podseća da je ta afrička zemlja postala privilegovani partner EU poslednjih godina, dobijajući finansijsku pomoć kroz različite kanale, koja je ukupno premašila 13 milijardi evra od 2007. godine.

Zvanični Madrid je ranije danas saopštio da je više od 6.500 migranata od oko 8.000 koji su ranije ove nedelje ušli u Seutu, špansku enklavu na Severu Afrike, vraćeno u Maroko.

Prethodnih dana je došlo do zaoštravanja retorike između Maroka i Španije, nakon upozorenja marokanske vlade Španiji da će se suočiti s posledicama zbog odluke Madrida da obezbedi lečenje od korona virusa lideru Polisarija, organizacije koja se bori za nezavisnost Zapadne Sahare, koju je anektirao Rabat.

Lider fronta Polisario Brahim Gali je ušao u Španiju sredinom aprila sa lažnim alžirskim pasošem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.