U trendu

Hrvatska:“Jednokratne“ maske za javna mesta

ZAGREB – Epidemiolozi u Hrvatskoj doneli su novu preporuku i istakli da bi nošenje jednokratnih maski na javnim mestima, na kojima se ne može držati bezbedna udaljenost, moglo da pomogne smanjenju širenja virusa.

„Prethodne preporuke nastale su na temelju informacija i uputstava kojima se raspolagalo, govorile su da samo osobe s akutnim respiratornim infekcijama treba da nose masku koja pokriva nos i usta korisnika. Međutim, nošenje jednokratnih maski na javnim mestima na kojima se ne može održavati bezbedna udaljenost, npr. javni prevoz, prodavnice prehrambenih proizvoda ili čak na radnom mestu, moglo bi da pomogne smanjenju širenja korona virusa“, ističe se u preporuci koju je objavio Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ).

Navodi se kako maske za lice kućne izrade, odnosno pomoćne maske za lice, mogu da budu od koristi za ličnu zaštitu i njihovim nošenjem može se usporiti strujanje daha ili prenos respiratornih kapljica.

One mogu pojačati svest o potrebi za fizičkim distanciranjem kao i o pažljivijem ophođenju prema sebi i drugima radi zaštite zdravlja.

Maske se moraju koristiti samo u lične svrhe, uz druge propisane higijenske mere i držanje razmaka između osoba od dva metra.

Pri stavljanju maske, treba voditi računa da se uz lice stavlja uvek unutrašnja strana maske, a pre prve upotrebe treba je oprati ili barem ispeglati, a, pre i nakon stavljanja maske, ruke je potrebno temeljno oprati sapunom.

Maske za lice su, u najširem smislu, maske koje se izrađuju od komercijalno dostupnih dvoslojnih pamučnih materijala gušćeg tkanja i nose se u svakodnevnom životu.

Medicinske, odnosno hirurške maske, su sertifikovani medicinski proizvod koji služi za zaštitu drugih od respiratornih kapljica osobe koja nosi masku, dok je namena filtrirajućih maske s ventilom ili ventila (FFP2/FFP3 maske) zaštita na radu, te one služe da se osoba zaštiti od čvrstih i tečnih čestica aerosola u zdravstvenim ustanovama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar