Istraživnje:Dioptrijske naočare štite od virusa

ZAGREB – Osobe koje nose dioptrijske naočare imaju dva do tri puta manje šanse da se zaraze korona virusom u odnosu na one koji ih ne nose, jer manje trljaju oči.

To je pokazalo jedno manje indijsko istraživanje sprovedeno na 304 osobe starosti između 10 i 80 godina koje su prijavile simptome virusa.

Devetnaest posto ispitanika odgovorilo je da naočare nosi većinu vremena – najmanje osam sati dnevno.

„Studija je pokazala da je rizik od zaraze covidom-19 bio otprilike dva do tri puta manji među populacijom koja nosi naočare, u odnosu na one koji ih ne nose“, piše britanski Sandej telegraf, prenela je Hina.

Pojedinci su, navodi se, navikli da dodiruju lice prosečno 23 puta u jednom satu, a oči prosečno triput tokom jednog sata, pokazalo je istraživanje.

Kineski stručnjaci su prošle godine ustanovili da je među pacijentima sa covidom-19 u opštoj populaciji bilo pet puta manje osoba koji nose naočare sa dioptrijom.

Autori studije oči smatraju važnim kanalom koji omogućava prodor virusa u organizam.uje prodor virusa SARS-CoV-2 u organizam.

„Uočili smo da su pacijenti s covidom koji su tokom dužeg vremena svakodnevno nosili dioptrijske naočare bili relativno retki, što bi mogao biti preliminarni dokaz da su takve osobe manje podložne zarazi ovim virusom“, tvrde autori ove studije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.