U trendu

Kada treba da se vakcinišete ako ste preležali kovid

Pacijenti koji su preležali kovid-19, a još uvek nisu vakcinisani, obično se savetuje da budu potpuno zdravi ne bi li primili prvu dozu. Ipak, i tu je potrebno uzeti u obzir nekoliko faktora, savetuje medicinska analitičarka CNN-a dr Leani Ven.

Određivanje vremena vakcinacije postaje složenije ako je nekome nedavno postavljena dijagnoza kovida 19, ili se zarazio koronavirusom između dve doze.

Važno je pratiti simptome ako vam je dijagnostifikovan kovid 19, ukazuje Ven, lekarka za hitne slučajeve i profesorka zdravstvene politike i upravljanja na Univerzitetu Džordž Vašington.

Ako ste preležali kovid prošle godine, treba li da se vakcinišete?

Važno je primiti vakcinu uprkos tome što smo preležali infekciju, rekla je Ven. Vakcina pruža „bolju, dužu i sigurno dosledniju zaštitu od prirodnog imuniteta“, dodala je ona.

„Takođe ne znamo koliko dugo će zaštita trajati nakon preležanog koronavirusa, tako da bi i dalje trebalo da se vakcinišete“, kaže dr Ven.

Budući da su vakcine nove, naučnici ne znaju koliko traje imunitet stečen takvim putem, ali „očekuje se da imunitet potraje i duže od šest meseci“, prema trenutnim projekcijama, otkriva dr Ven.

Ako vam je nedavno dijagnostifikovan kovid 19, treba li da se vakcinišete?

Prema dr Ven, ne postoji određeni broj dana čekanja pre primanja vakcine. Umesto toga, ljudi treba da nadgledaju svoje simptome i vode računa da nemaju ozbiljnije, poput temperature i groznice.

Trenutni period izolacije nakon dijagnoze kovida 19 je deset dana nakon početka simptoma, pa ona preporučuje ljudima da slede te smernice.

„Ako je prošlo 10 dana, a oni imaju minimalne simptome ili ih nema, bilo bi u redu da se vakcina dobije u tom trenutku“, savetuje dr Ven.

Šta ako vam je dijagnostikovan kovid 19 između prve i druge doze vakcine?

Prva doza vakcine nudi izvesnu zaštitu, ali ne potpunu kao dve doze, pa postoji mogućnost zaraze virusom između injekcija.

Ako vam je dijagnostikovan kovid 19 između doza, Ven preporučuje da sačekate pre primanja druge doze dok simptomi ne popuste.

„Imunološki sistem je već aktiviran i reaguje na koronavirus, tako da vam u tom trenutku nije potrebna vakcina da  ga dodatno stimulišete“, smatra dr Ven, a prenosi Nova.rs.

Važno je pružiti svom telu priliku da se oporavi, pa je najbolje sačekati dok se simptomi ne povuku. Posle toga je u redu da primite drugu dozu, kaže dr Ven.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar