U trendu

Kuba počela izvoz svoje vakcine protiv korone Vijetnamu

HAVANA – Kuba je danas saopštila da je prvi put izvezla Vijetnamu svoju vakcinu protiv korona virusa Abdala koja se daje u tri doze, što je početna pošiljka u okviru ugovora o isporuci pet miliona doza ovoj zemlji.

Kubanski naučnici su razvili tri domaće vakcine protiv kovid-19 i čekaju da dobiju zvaničnu potvrdu od Svetske zdravstvene organizacije, preneo je Rojters.

Državna farmaceutska korporacija BioKubaFarma objavila je informaciju o izvozu na Tviteru, nakon što je ranije ove sedmice navela da je proizvela dovoljne količine vakcina da ispuni cilj imunizacije više od 90 odsto lokalnog stanovništva do sredine novembra.

BioKubaFarma je navela da godišnje može da proizvede 100 miliona doza vakcina Abdala, Soberana 2 i Soberana Plus, za koje je nedavno rekla da za oko 90 odsto smanjuju rizik od ozbiljnog oboljevanja ili smrtnosti.

Potpredsednica korporacije BioKubaFarma, Majda Mauri izjavila je da će, nakon što se ostvare ciljevi snabdevanja u zemlji, početi isporuka vakcina drugim zemljama uključujući Iran i Venecuelu.

„U razgovorima smo o regulatornim pitanjima sa Argentinom i sa drugim zemljama u različitim regionima sveta“, istakla je ona, preneli su državni mediji.

Iran već proizvodi vakcinu Soberana-2.

Vijetnam, Argentina i Meksiko izrazili su nadu da će uskoro proizvoditi kubanske vakcine, dok brojne zemlje koriste druge kubanske lekove u protokolima prilikom lečenja kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.