MAT: Posledica koronavirusa po privredu u januaru nije bilo

BEOGRAD – U januaru došlo je do porasta privredne aktivnosti u Srbiji, na šta je najviše uticao intenzivan rast industrijske proizvodnje odnosno prerađivačke industrije, a ekonomske posledice koronavirusa se još ne osećaju, ocenjeno je danas na predstavljanju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Posle stabilizacije u Kini, koronavirus će dodatno opteretiti privredu evrozone koja će već u prvoj polovini ove godine zapasti u formalnu recesiju, rečeno je na predstavljanju MAT, uz napomenu da su indikatori nagoveštavali recesiju i pre širenja ovog virusa.

MAT konstatuje da će koronavirus svakako neće poštedeti ekonomiju Srbije, ali iznosi uverenje da će šteta biti minimalna.

Kako se ocenjuje, privredni ciklus u Srbiji je u fazi održive ekspanzije, uz balansirani fiskalni i stabilan finansijski sistem.

Kao činjenicu koja može biti ključna u narednim mesecima, u MAT navode da domaće privredne aktivnosti od polovine prošle godine više ne prate smer kretanja istih aktivnosti u evrozoni, „što je nezabeleženo u ekonomskoj istoriji“.

Globalni pad aktivnosti u turizmu zbog koronavirusa odražava se kako na manje stranih turista u Srbiji, tako i na manje turista iz Srbije u drugim zemljama, a u ovoj grani Srbija ima deficit pa će se ukupni efekti tek videti.

Januarska industrijska proizvodnja u Srbiji međugodišnje gledano povećana je za 6,3 procenta dok je prerađivačka industrija porasla za 7,2 odsto.

Najveći udeo u ukupnoj industriji ima prerađivačka industrija, čiji je rast u januaru bio najravnomernije raspoređen u 20 grana nego tokom čitave prošle godine.

Približno četvrtina prerađivačke industrije u Srbiji je prehrambena industrija koja je zabeležila u januaru međugodišnji rast od 6,7 procenata, a od jula 2018. do polovine 2019. godine bila je u padu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.