Matić:Važna pomoć sektoru turizma i ugostiteljstva

BEOGRAD – Isplata minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu koja počinje danas predstavljaće dodatnu finansijsku podršku zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije korona virusa najviše ugroženi, kaže ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Za te namene iz republičkog budžeta izdvojeno je skoro dve milijarde dinara.

Matić je gostujući na TV Prva rekla i da je donošenje Uredbe o zamenskim putovanjima na početku pandemije spasilo više od 95 odsto turističkih agencija od sigurnog bankrota, koje su tada imale ugovorene aranžmane u vrednosti od oko 85 miliona evra.

„To je bila prva sektorska mera i da tada država nije odreagovala ne znam kakvu bismo situaciju imali sada“, navela je Matić.

Nakon toga, dodaje, usledio je paket mera ukupne vrednosti od oko
5,1 milijarde evra, prevashodno namenjenjim turističkim agencijama.

Matić podseća da je i 150 miliona dinara opredeljeno za subvenciju polise osiguranja.

„Ono o čemu sada razmišljamo i brinemo vezano za naredni period odnosi se na to da će na naplatu doći mnogi porezi i takse i sve što je bilo odlagano, što će biti dodatno finansijsko opterećenje. Ukupna sektorska pomoć zajedno sa hotelijerima i svim merama za kraj ove godine iznosi oko devet milijardi dinara“, ističe Matić.

Ukazala je da je i Fond za razvoj imao posebne kredite koji su usmereni ka preduzećima iz oblasti ugostiteljsva, a 76 njih je apliciralo za njih.

Matić navodi da situacija nije jednostavna i da se ceo svet suočava sa posledicama pandemije Kovida 19, te da je turizam među granama koje su najviše pogođene.

Upitana o broju ljudi koji su ostali bez posla, ona je rekla da je prema poslednjim podacima iz Centralnog registra, oko 1.000 radnika u turističkim agencijama u Srbiji ostalo bez posla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.