U trendu

Nakon Trampove izjave – raste broj trovanja u SAD

Direktorka javnog zdravlja Ilinoja Ngozi Ezike objavila je da zdravstvene službe te savezne američke države dobijaju znatno više poziva zbog trovanja sredstvima za čišćenje otkako je američki predsednik Donald Tramp javno pitao može li se Covid-19 izlečiti dezinficijensima, prenosi CNN.

Ezike je kazala da je jedna osoba zvala pošto je sipala deterdžent u sinus, a druga je grgljala mešavinu izbeljivača i tečnosti za ispiranje usta.

Lekarka ja pozvala stanovnike da nikako ne koriste sredstva za čišćenje kako bi pokušali da ubiju virus, piše CNN.

Američki predsednik Donald Tramp je na konferenciji za medije u Beloj kući u petak konstatovao da dezinficijensi ubijaju virus u jednom minutu, pa je upitao zdravstvene stručnjake u Kriznom štabu „postoji li način da se učini nešto tako, da se ubrizga dezinficijens?“.

Kazao kako to treba da se proveri s lekarima, ali da to njemu „zvuči zanimljivo“.

Lekari, zdravstveni stručnjaci i proizvođači sredstva za čišćenje su nakon te izjave pozvali ljude da ne piju i ne ubrizgavaju sredstva za čišćenje.

Tramp je naknadno rekao da je njegova izjava sarkazam, a Bela kuća objavila je da su predsednikove reči izvučene iz konteksta i poručila ljudima da ne čine ništa bez saveta lekara.

(CNN)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.