Pobednik u ratu s cenama nafte biće – zlato

MOSKVA – Zlato, koje investitori tradicionalno smatraju sigurnim utočištem u vreme tržišnih turbulencija, moglo bi da bude „jedan od profitera“ globalne panike na berzama izazvane rusko-saudijskim naftnim sukobom i epidemijom koronavirusa, ocenjuje direktor za istraživanja u kompaniji NKSTanalitika, Alesandro Bruno.

„Rusija bi verovatno mogla da izdrži krizu s cenom nafte duže nego Saudijska Arabija, zahvaljujući finansijskoj politici Moskve u poslednjih nekoliko godina, posebno gimilanju rezervi zlata“, rekao je Bruno za Rašu tudej.

„Ne zaboravimo, Rusija i Kina su akumulirale velike količine zlata“, naveo je on i dodao da će „jedan od dobitnika u ovoj krizi verovatno biti zlato“.

Cena zlata je premašila sedmogodišnji maksimum u ponedeljak, skočivši iznad nivoa od 1.700 dolara za uncu, jer su se investitori okrenuli ulaganju u tu sigurnu imovinu nakon masovne rasprodaje akcija na berzama koju je pokrenuo strah od ekonomskih posledica koronavirusa i razlaz između OPEK-a i Moskve po pitanju još većeg smanjenja prozivodnje nafte.

Cena ovog plemenitog metala konsolidovala se danas na nivou od 1.661 dolara za uncu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.