Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, prvi put onlajn

NOVI SAD – Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, održava se od danas do 18. decembra, ove godine, zbog epidemije korona virusa – onlajn, po prvi put u svojoj istoriji dugoj gotovo devet decenija.

Za učešće se prijavilo više od 130 izlagača iz zemlje i inostranstva, koji će ponuditi proizvode i usluge u oblasti poljoprivrede, a zemlja partner ove godine je Češka Republika.

Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta istakao je da spoljnotrgovinska razmena u agrarnom sektoru između dve zemlje poslednjih godina raste i to ne samo u izvozu čeških proizvoda u Srbiju, već i proizvoda iz Srbije u Češku.

U onlajn obraćanju, Kuhta je izneo podatak da je ukupna razmena prošle godine dostigla 36,7 miliona evra, od čega je izvoz iz Češke u Srbiju 20,6 miliona, a izvoz iz Srbije u Češku 16,1 milion evra.

On je naveo da je u prvih devet meseci ove godine zabeležen rast uzajamne robne razmene, i to šest odsto iz Češke u Srbiju i čak 26 odsto iz Srbije u Češku.

Daljem rastu i unapređenju saradnje doprinose i sajamske manifestacije, kao što je Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, ali i sličan sajam u Češkoj.

„Svesni smo značaja ovog sajma i češke firme tradicionalno učestvuju na njemu, a verujemo da će naredne godine biti održan u tradicionalnom obliku“, rekao je Kuhta.

On je naveo i da je Češka Srbiju uvek smatrala svojim bliskim prijateljem, ne samo sa poslovne strane, već i zato što ih spaja istorija i dugi partnerski odnosi i uzajamna saradnja u mnogim oblastima.

Član Gradskog veća Novog Sada za privredu Milorad Radojević ukazao je da je zbog pandemije veliku štetu pretrpela i sajamska industrija, koja ima veliki značaj privredu jedne zemlje, za kompanije, ali i za grad koji j domaćin.

On je rekao da je Poljoprivredni sajam godinama jedan od najvažnijih događaja u Novom Sadu, koji okuplja, kaže, sve ono najvrednije u poljoprivredi, gde se ukazuje na najnovije trendove i gde izlažu najznačajnije kompanije.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić rekao je da budućnost poljoprivrede leži u digitazliciji, te dodao da je u saradnji sa Institutom Biosens, napravljena digitalna platforma „Agrosens“, koja pruža podršku poljoprivrednicima u praćenju rasrta useva i plan aktivnosti.

„To je važan korak u povećanju efikasnosti i konkurentnosti domaćih proizvođača“, rekao je Božić.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnja manifestacija, i pored pandemije, zadržala međunarodni karakter, budući da učestvuju firme iz Češke, Mađarske, Hrvatske, Italije, Španije, Holandije.

„Ovo je jedan dobar pilot projkat, pokazuje da ćemo moći da nastavimo da delujemo u ovom formatu, ali posle pandemije da se vratimo organizovanju sajma kao i prethodnih godina“, rekao je Cvetković.

Građani mogu da prate manifestaciju putem sajta na www.expoonline.rs.

Na Nacionalnoj izložbi stoke, u okviru Sajma, biće predstavljeno više od 150 grla goveda, konja, ovaca i svinja, koje izlaže više od 30 odgajivača iz Srbije.

Isto toliko kompanija i individualnih proizvođača predstaviće svoje proizvode i usluge za koje su dobili šampionske pehare na ocenjivanju kvaliteta „Najbolji u 2020″.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.