U trendu

Stah i ljutnja u Italiji: Nema pesme sa balkona, strahuje se i od gladi (video)

Rekordan broj umrlih od koronavirusa u Italiji: juče je 9950 osoba podleglo zarazi, broj preminulih lekara se popeo na 51, a pet sedmica nakon početka epidemije u Italiji je registrovano ukupno 86.498 zaraženih, pa je po broju pozitivnih na koronavirus Italija je premašila ukupan broj obolelih u Kini.

Stručnjaci koji prate širenje epidemije koronavirusa u Italiji tvrde da postoje čvrsti dokazi da je broj zaraženih deset puta većih od broja koji se zvanično saopštava na dnevnim konferencijama za medije, i da on dostiže cifru od oko 600 hiljada. Niko ne krije podatke, već Civilna zaštita raspolaže i saopštava brojeve samo na osnovu broja onih koji su testirani na virus.

Mesec i po dana od početka epidemije i restriktivnih mera, generalno raspoloženje građana u Italiji se menja. Mediji upozoravaju na oprez, građani su prestali da pevaju sa balkona i u 18h više niko ne izlazi kako bi pesmom rasterivao strah

Mediji objavljuju ankete sa ljudima u supermerkatima, a poruka je da se „strah pretvorio u ljutnju“.

U supermarketima ima dovoljno hrane, ali mnogi ljudi, koji su se već ranije borili da sastave kraj s krajem, nemaju novaca da to plate. Takođe građani javljaju da su pojedini veliki distributeri hrane povećali cene.

„Gladni smo „, sve češće se čuje od ljudi koji su ostali bez posla i bez para. Neko od njih plače, neko šapuće, a oni besni pokušavaju da uzmu hranu u supermarketima a da ne plate.

„Nisam ja kriv što sam zaključan u kući, sto sam ostao bez posla. Ako Italijani više nemaju novca za prehranu svoje dece, napast će supermarkete kako bi dobili hranu. Oni će napraviti revoluciju“ poručuje jedan ljutiti građanin u videu koji se vrlo brzo proširio društvenim mrežama.

Supermarket u Palermu bio je na udaru dvadesetak porodica koje su napunile kolica sa robom i pokušale da izađu a da ne plate. Intervenisala je policija.

„Pitajte ih sada zašto više ne pevaju sa balkona“, poručuje novinar koji je izveštavao o incidentu.

Protesti za sada još nisu masovni, ali je jasno da ce država ubrzo morati i ovome povesti računa. Mere koje su do sada donesene za ublažavanje ekonomske strane krize kasne.

Ovim raskorakom u broju testiranih i stvarno zaraženih (a ne testiranih) može se objasniti činjenica zašto je u Italiji, prema zvaničnim podacima, smrtnost od koronavirusa tako visoka – 24. marta 2020. godine, smrtnost je bila je blizu 10% u Italiji, dok je u drugim zemljama između 1 i dva procenta, u Kini je smrtnost bila 4%, a Nemačkoj tek 0,5%.

Vlada priprema novi dekret, i prema dostupnim informacijama karantin se produžava za najmanje još dve sedmice po prestanku sadašnje odluke vlade koja je na snazi do 3. aprila.

„Epidemija je usporila svoj put, ali čak i najmanja popuštanja zabrana koje su na snazi rizik su da se broj infekcija ponovno poveća i samim tim produži karantin na mnogo duži period, poručili su predsednici dve najvažnije državne zdravstvene institucije Visokog Instituta za Zdravstvo, Silvio Brusafero i Visokog Zdravstvenog Veca, Franko Lokateli.

Stručnjaci upozoravaju da će možda trebati sedmice, a moguće i nekoliko meseci kako bi se vratilo u normalan život.

“Sa matematičkog stanovišta moguće je verovati da ce epidemija koronavirusa biti zaustavljena samo kad je vrednost R0 (nula-nula, indeks zaraznosti) manja od 1. To znači da će biti potrebno doći do trenutka kada svaki zaraženi pojedinac ne zarazi ni jednu drugu osobu. I ovo je već dovoljno da shvatimo koliko dug put još može biti”, kaže Franco Lokateli.

Po drugi put od kako je počela epidemija koronavirusa naciji se obratio Italijanski predsednik Sergio Matarela .

Prvo se zahvalio onima koji su u “ovoj tužnoj stranici naše istorije” u prvom redu borbe protiv epidemije: zdravstvenim radnicima, lekarima, medicinskim sestrama, službama za provođenje zakona. Pozvao je stanovništvo na „koheziju i socijalno jedinstvo“.

A od Evrope, zatražio je „solidarnost“ u ovim dramatičnim uslovima sa kojima se suočava nas kontinent.

“Nadam se da ce svi u potpunosti razumeti, pre nego što bude kasno, ozbiljnost pretnje Evropi. Potrebna nam je solidarnost. Neophodne su daljnje zajedničke inicijative, što pre prevazići stare sheme koje se sada, nisu dovoljne niti adekvatne”, poručio je predsednik Matarella.

Velike simpatije javnosti izazvao je nezvanični deo snimljene poruke. Naime neko iz ekipe predsednika je primetio da mu čuperak kose strši, na što je Matarela odgovorio da i on, kao i drugi, u ovoj situaciji ne može kod svog frizera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.