U trendu

SZO šalje pomoć S. Koreji za borbu protiv kovida

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da šalje pomoć Severnoj Koreji preko kineske luke Daljen u vidu medicinske opreme za borbu protiv kovida-19, uprkos signalima da je Pjongjang ublažio stroga granična ograničenja uvedena s ciljem sprečavanja širenja virusa.

U najnovijem nedeljnom izveštaju za južnu i istočnu Aziju, koji obuhvata period do kraja septembra, SZO je navela da je započela isporuke preko luke Daljen u Kini, koja se nalazi blizu granice sa Severnom Korejom, prenosi agencija Rojers.

„Kako bi podržala DPR Koreju sa osnovnim medicinskim sredstvima za kovid-19, SZO je započela isporuku preko luke Daljen u Kini radi strateškog gomilanja zaliha i daljeg otpremanja do DPR Koreje“, navodi se u saopštenju SZO.

Severna Koreja uvela je stroga ograničenja kada je prošle godine počela pandemija korona virusa, zapečativši svoje granice i uvodeći brojne druge mere.

Testirala je najmanje 40.700 ljudi na korona virus bez pozitivnih rezultata od 23. septembra, izvestila je SZO.

Međutim, zvaničnici u Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama doveli su u sumnju tvrdnju Severne Koreje da nikada nije imala nijedan slučaj korona virusa, navodi agencija Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.