U Bugarskoj parlamentarni izbori raspisani za 4. april

SOFIJA – Bugarski predsednik Rumen Radev raspisao je juče parlamentarne izbore za početak aprila, što znači da će vlada koalicije desnog centra završiti četvorogodišnji mandat nakon što je preživela proteste protiv korupcije prošlog leta.

Najavljujući glasanje za 4. april, Radev je ukazao da je zemlji potrebna nova vlada što je pre moguće i izbori će biti održani nedelju dana kasnije od najranijeg mogućeg datuma zbog pandemije korona virusa, javlja Rojters.

Radev, snažni kritičar premijera Bojka Borisova, podržao je antivladine proteste, za koje je rekao da su jasno pokazali da Bugari žele promenu, dodajući da je parlamentarno glasanje ovog proleća „presudno“.

„Prevazilaženje duboke krize, potrebne reforme za oporavak, modernizaciju i punu evropsku integraciju zahtevaju što brži legitimni parlament i aktivnu, adekvatnu i radnu vladu“, rekao je bugarski predsednuik u televizijskoj izjavi.

Radev je pozvao i na brze promene izbornog zakona kako bi se osiguralo da ljudi u izolaciji zbog korona virusa mogu da glasaju i kako bi Bugari u inostranstvu dobili poštanski glas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.