U Francuskoj skromno odavanje pošte žrtvama terorističkih napada 2015.

U Parizu je danas skromno odata pošta žrtvama terorističkih napada na redakciju satiričnog nedeljnika Šarli ebdoa (Charlie Hebdo) i jevrejsku samoposlugu.

To je prva komemoracija žrtvama napada u januaru 2015. godine od presude
optuženima za pomaganje napadačima koje je policija ubila posle njihovih terorističkih napada.

Svega dvadesetak osoba danas je na zvaničnoj komemoraciji odalo poštu žrtvama, minutom ćutanja i polaganjem venaca na mestima napada uz intoniranje francuske himne Marseljeze.

Komemoraciji su prisustvovali direktor Šarli ebdo Loran Suriso (Laurent Sourisseau) poznatiji kao Ris (Riss), koji je bio u redakciji na dan napada, ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin), gradonačelnica Pariza An Idalgo (Anne Hidalgo) i tadašnji predsednik Francuske Fransoa Oland (Francois Hollande).

Povorka sa ograničenim brojem ljudi zbog epidemije korona virusa uz jake policijske snage, najpre je otišla ispred nekadašnje redakcije Šarli ebdoa u Parizu i to u isto vreme kada je pre tačno šest godina bio napad.

Povorka je potom posetila mesto gde su napadači na redakciju ubili policajca pre bekstva. Odavanje pošte je završeno ispred jevrejske samoposluge.

„Vreme prolazi, emocije ostaju netaknute. Počast žrtvama napada na Šarli ebdo, koji su ubijeni u vatri islamističkog varvarstva. Za njihove porodice, za naše vrednosti, za našu slobodu, za Francusku – Ne zaboravimo nikad“, naveo je Darmanen na Tviteru.

Braća Šerif i Said Kuaši su 7. januara 2015. upali u redakciju satiričnog lista u Parizu gde su ubili 11 poznatih novinara i karikaturista uzvikujući da su „osvetili proroka (Muhameda)“.

Medju žrtvama su bili čuveni karikaturisti koji su se potpisivali nadimcima, Kabi, Volinski, Onore i Tinju, kao i bivši direktor redakcije lista Bernar Maris.

Redakcija lista od tada je premeštena na nepoznatu lokaciju koja liči, kako sami novinari kažu, na bunker s oružanim obezbedjenjem i rešetkama na prozorima.

Dan posle napada, Amedi Kulibali ubio je jednu policajku u predgradju Pariza, a 9. januara je ubio četiri muškarca koje je uzeo kao taoce u jevrejskoj samoposluzi u Parizu.

U Francuskoj je 7. januara 2015. napadom na redakciju Šarli ebdoa počeo talas napada džihadista bez presedana u toj zemlji, u kojima je stradala 241 osoba.

Deset meseci posle napada u januaru, dogodio se drugi, još veći teroristički napad u Parizu, 13. novembra, kada je poginulo 130, a više od 350 osoba povredjeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.