U Francuskoj sutra dan žalosti povodom smrti bivšeg predsednika Žiskara D'Estena

U Francuskoj će sutra biti dan žalosti povodom smrti bivšeg predsednika Valerija Žiskara D’Estena (Valéry Giscard d’Estaing), koji je preminuo 3. decembra u 95. godini od posledica infekcije korona virusom.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) koji je odredio 9. decembar kao dan žalost, izjavio je nedavno da bivši predsednik i njegova porodica nisu želeli iz skromnosti odavanje nacionalne pošte, kao što je to učinjeno 2019. godine kada preminuo bivši predsednik Žak Širak (Jacques Chirac).

Makron je rekao da će 2. februara, na dan rodjenja Žiskara, biti organizovana svečana ceremonija odavanja pošte u Evropskom parlamentu u Strazburu, prenela je agencija Frans pres.

Žiskar, kako su ga kratko zvali Francuzi, sahranjen je 5. decembra u užem krugu porodice u Otonu jugozapadno od Pariza gde bivši predsednik poseduje dvorac.

Bivši francuski predsednik ostaće upamćen kao uvereni Evropljanin, reformator u Francuskoj ali i inspirator godišnjih samita lidera industrijski najbogatijih zemalja, koji se danas sastaju u okviru G7.

Žiskar je tokom svog sedmogodišnjeg predsedničkog mandata od 1974. do 1981. kao treći predsednik Francuske od uvodjenja Pete Republike 1958. godine, radio na evropskoj izgradnji.

Na nacionalnom planu, Žiskar je sa 48 godina 1974. godine postao najmladji predsednik Francuske, ali i prvi sa drugačijim političkim opredeljenjem posle harizmatičnog Šarla de Gola (Charles de Gaulle) i njegovog naslednika Žorža Pompidua (Georges Pompidou).

Kao predstavnik desnog centra ili liberalnije proevropske desnice, Žiskar se tokom svog mandata zalagao za reforme u društvu, medju kojima je dozvola abortusa ili pravo glasa od 18. godine. Usvojio je moderniji stil od prethodnika koji su imali zvaničniji pristup, i voleo je da bude bliskiji s narodom.

Iako je bio „čist produkt francuske elite“ jer je završio studije javne administracije na Institutu političkih nauka u Parizu (Sciences Po) i diplomirao na prestižnoj Školi administracije (Ecole nationale d’administration – ENA), Žiskar je pridobio obične gradjane, kojima će ostati u pamćenju kao „simpatični predsednik“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.