U trendu

Veber: Realno je moguće da pandemija postane endemska

BERLIN – Omikron soj korona virusa bi mogao da ublaži pritisak na nemački zdravstveni sistem ako se ispostavi da izaziva blaže simptome bolesti, iako je broj infekcija u porastu, izjavio je danas predsednik nemačkog udruženja bolničkih lekara (VLK) Mihael Veber.

On je rekao da korona virus više ne bi predstavljao pretnju zdravstvenom sistemu ako bi omikron postao dominantan u Nemačkoj kao što je u Južnoafričkoj Republici, Britaniji ili Danskoj i ako infekcije budu pretežno blage kao što je tamo slučaj, prenosi agencija Rojters.

„Postoji realna verovatnoća da će pandemija takođe postati endemska u ovoj zemlji“, izjavio je Veber za list „Velt am zontag“.

Broj dnevnih infekcija u Nemačkoj je usled širenja omikrona ponovo u porastu poslednjih dana nakon kontinuiranog pada u decembru, a broj kreveta zauzetih na odeljenjima intenzivne nege je takođe porastao.

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah je takođe izrazio optimizam da se omikron čini manje opasnim od prethodnih varijanti, ali je napomenuo da i dalje predstavlja rizik za starije ljude koji nisu vakcinisani.

„Prva vakcinacija drastično smanjuje rizik od smrti nakon samo 14 dana. Apelujem na ljude: Vakcinišite se“, poručio je Lauterbah za list „Bild am zontag“.

Veoma zarazna omikron varijanta izazvala je nagli porast slučajeva korona virusa širom sveta, a broj zaraženih u svetu dostigao je rekordan nivo, sa prosekom od nešto više od milion otkrivenih slučajeva dnevno između 24. i 30. decembra, navodi Rojters.

Ali do sada smrtnost nije rasla istim tempom, što daje nadu da je ova varijanta manje smrtonosna.

Nemačka je u nedelju prijavila 12.515 novih infekcija, a umrlo je još 46 ljudi, čime je broj umrlih u pandemiji porastao na 112.155.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar