U trendu

Kupovina majčinog mleka preko interneta

Oduvek se znalo da je majčino mleko hranljivo i veoma zdravo za bebe, ali neke majke nisu u stanju da doje svoju decu zbog određenih zdravstvenih poteškoća. Ranije su se majke „snalazile“ pozajmljujući mleko od onih koje su ga imale, ili su angažovale dojilje.

U novije vreme, u Americi, na primer, postoje „banke majčinog mleka“, gde se može nabaviti mleko za bebe. Neke majke koje ne mogu da doje svoju decu „snašle“ su se kupujući majčino mleko za svoje bebe preko interneta, što je povećalo potražnju majčinog mleka na tržištu SAD i postalo svojevrstan biznis. Međutim, „onlajn tržište“ majčinog mleka još uvek nije regulisano i može nositi zdravstveni rizik za decu i druge potrošače.

Sara Stil, predavač na Globalnom zdravlju, navodi da kupovina majčinog mleka preko interneta može biti jeftinija od kupovine mleka preko „banaka mleka“ – ali i rizičnija. „Onlajn mleko“ jeftinije je od mleka iz „banaka“, jer takve prodaje obično nemaju troškove (ili imaju smanjene troškove) pasterizacije, skladištenja i transporta, kao ni troškove testiranja na: hepatitis B, hepatitis C, HIV ili sifilis.

Neka prethodna istraživanja pokazala su da majčino mleko kupljeno preko interneta u proseku sadrži više bakterija nego majčino mleko, zbog loše pasterizacije, lošeg transporta i nepravilnog skladištenja. Od 101 uzorka mleka, samo 9 uzoraka nije sadržalo bakterije. Sa druge strane, studija sa 102 uzorka pokazuje da je 25% isporučenog mleka bilo u lošem pakovanju, a dešavalo se da u mleku bude pronađena čak i droga. Postoje dokazi da su neki uzorci „majčinog mleka“ bili sa sadržajem kravljeg mleka ili vode, kako bi prodavci povećali profit.

Zato autori pozivaju državne organe da zakonski regulišu i zdravstveno kontrolišu ovaj vid prodaje-kupovine majčinog mleka. Preporučuje se i edukacija zdravstvenih radnika i budućih (sadašnjih) majki, kako bi im se pružali dobri i sigurni saveti pri kupovini majčinog mleka.

Donatorima majčinog mleka preporučuje se da daju mleko u „banke mleka“. U Americi je „banka majčinog mleka“ već zakonski regulisana kroz smernice Nacionalnog instituta za zdravlje i kliničku izuzetnost: donacija majčinog mleka, kontrola kvaliteta mleka i lekarski pregledi donatora majčinog mleka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.